הסבר וטרינרי על דלקת רחם בכלבים וחתולים
03-5403368

מידע

כתבות

הסבר וטרינרי על דלקת רחם בכלבים וחתולים

מאת: ד"ר דורון נרי וד"ר דליה רוזנבאום

דלקת רחם בכלבות ובחתולות לא מעוקרות הינה מחלה יחסית נפוצה ואף חמורה כפי שפיבי, כלבת גולדן רטריבר לא מעוקרת ומתוקה בת שמונה יכולה להעיד. פיבי הגיעה למרכז הוטרינרי רמת השרון בתלונה על הפרשות צהבהבות חומות מאיזור הנרתיק. ההפרשות נמשכו כשבוע ופיבי החלה לאכול פחות ופחות עד שבבוקר הבדיקה לא רצתה לאכול כלל ואף הקיאה פעמיים. פיבי המליטה פעם אחת בחייה ("ניתן לה פעם אחת להיות אמא") ומאז קיבלה מחזור קבוע כל שבעה חודשים.הוטרינר ערך לפיבי בדיקה גופנית ובה פיבי נראתה מדוכאת והיתה מיובשת מאוד. באיזור הוולווה שלה (איבר המין הנקבי) נראו הפרשות מוגלתיות. בדיקת הדם הדגימה דלקת חריפה ובאולטרהסאונד בטני ניתן היה לראות את הרחם של פיבי מלא בנוזל.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

בשלב זה פיבי אובחנה ע"י הוטרינר כסובלת מדלקת רחם : פיומטרה. פיומטרה גורמת למגוון סימנים קליניים כפי שנפרט בהמשך והיא אינה רק מוגבלת למערכת המין אלא משפיעה אף על מערכות גוף אחרות.

 

הגורמים לפיומטרה
הסיבות לדלקת רחם בכלבות לרוב נעוצה בשלב ההורמונלי בו מצוי הרחם. מספר שבועות לאחר המחזור הרחם נמצא בהשפעת הורמון הפרוגסטרון אשר עלול לחשוף את הרחם לזיהום חיידקי עקב השפעותיו על המערכת החיסונית המקומית ברחם.החיידקים עצמם מגיעים אל תוך הרחם מאזור הוגינה דרך צוואר הרחם בעודו פתוח.שלב זה מתרחש בזמן הייחום.לאחר חדירת החיידקים מתחילה להתפתח הדלקת ואז יכולים לקרות אחד משני הדברים:


1)       דלקת רחם פתוחה – צוואר הרחם נשאר פתוח ומאפשר הפרשה
           של תוצרי דלקת (מוגלה) מתוך הנרתיק הניתנים לאבחנה בעין
2)       דלקת רחם סגורה – צוואר הרחם סגור ותוצרי הדלקת נשארים
          ברחם וגורמים להיווצרות מעין שק מוגלתי בתוך חלל הבטן.
          במקרה זה יש צורך בבדיקות נוספות כגון בדיקת דם ובעיקר
          הדמיית חלל הבטן ( צילום רנטגן או אולטרהסאונד) בכדי לאבחן
          שאכן מדובר בדלקת רחם.

 

סימני דלקת הרחם למעשה תלויים בסוג הדלקת כלומר צוואר רחם פתוח או סגור.הדלקת עצמה מאובחנת על פי רוב כ-  4-8 שבועות לאחר המחזור בכלבות ואצל חתולות בין השבוע הראשון לרביעי אחרי המחזור.
דלקת רחם יכולה להופיע בכל גיל !!


הסימנים הם רבים מכיוון שהזיהום ברחם עלול לחדור לדם עצמו, להגיע למצב של זיהום דמי וכלל גופי (sepsis ) וכוללים חולשה, התייבשות, הקאות, שתיה מרובה, השתנה מרובה, הפרשות וגינליות ועוד.

דלקת רחם זוהי מחלה המסכנת חיים . אותו זיהום חיידקי יכול להגיע למעשה לכל איבר בגוף ולגרום לקריסה. למזלנו הטיפול הוטרינרי בדלקת רחם ברוב רובם של המקרים מצליח להציל את בעל החיים. הטיפול כולל ייצוב של הכלבה או החתולה ע"י מתן נוזלים תוך ורידיים, תרופות אנטיביוטיות ותרופות נוספות בהתאם למצבה הקליני של הכלבה\ חתולה.  ברגע שהכלבה \ החתולה יציבות מספיק יש לנתח ולהוציא את הרחם המוגלתית החוצה , למעשה זהו ניתוח דומה לעיקור אך השוני נעוץ במצבה  הכללי של החתולה\ הכלבה וכמובן ברחם המוגלתית שדרושה זהירות רבה בהוצאתה אל מחוץ לבטן.

 

ניתן למנוע דלקת רחם בקלות וזאת ע"י עיקור כלבות \ חתולות בגיל צעיר. יש לזכור שעיקור מוריד סיכויים לסרטן בעטיני כלבות \ חתולות בצורה משמעותית ככל שנעשה בגיל צעיר יותר ולכן מאוד מומלץ לביצוע.


ומה עם פיבי?
פיבי נותחה במרכז הוטרינרי כבר באותו היום ובבטנה התגלתה רחם מאוד גדולה מלאה בהפרשות מוגלתיות. הרחם הוצאה במלואה ופיבי התאוששה יפה.  

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה