המתת חסד הינה אחת ההתמודדויות הקשות ביותר לבעלי חיות מחמד. החלטה על סיום חייו של מי שאינו יכול לבטא את רצונו ותחושותיו היא כבדת משקל, אך למרות זאת בבוא העת - עלינו להגיע להחלטה מושכלת. השיקולים הם שונים, הרגשות מעורבים, ישנן דעות וגישות שונות של חברים ומשפחה, ותהליך ההחלטה עלול להיות מייגע. אז איך יודעים שהגיע הזמן, וגם - מהו התהליך ולמה ניתן לצפות?
מאת: ד"ר מיכל רייך, וטרינרית במרפאה הווטרינרית רמת-השרון והרצליה
מחשבה על סיום חייה של חיית מחמד אהובה היא קשה ביותר. תהה הסיבה אשר תהה, כאשר אנו עומדים מול קבלת ההחלטה עלולים להתעורר בנו רגשות רבים ומעורבים כגון אשמה, צער וחוסר וודאות. השיקולים השונים שאנו צריכים לחשוב עליהם גם הם עלולים לבלבל ולצער אותנו: יכולות כלכליות ונפשיות (במקרים של מחלות קשות או טיפול אינטנסיבי), מה ישפר את איכות חיי החיה, או לחילופין – ימנע ממנה סבל נוסף?
מהו הזמן המתאים לשקול או לבצע המתת חסד
ישנן חיות אשר בעקבות גיל מתקדם או מחלה, מפתחות מוגבלויות ואיכות חייהן מתדרדרת מאד. במקרים כאלו חשוב מאוד לקבל ייעוץ וטרינרי מוסמך לגבי מצב החיה בכדי להבין האם וכיצד ניתן לעזור לה.
לעומת זאת, ישנם מצבים רפואיים רבים אשר נראים לנו כקשים ובלתי נסבלים, אך למעשה ניתנים להקלה או לפתרון. לדוגמא, כלבה אשר החלה להשתין בבית כבר תקופה, יש סיכוי שסובלת רק מזיהום בשלפוחית או מחולשת סוגרים – אשר ניתנים לטיפול. כלב שבקושי מצליח לקום, יתכן שסובל מדלקת פרקים ומצבו ישתפר מאד עם טיפול בנוגדי דלקת. למעשה, לכל וטרינר ישנן דוגמאות רבות למקרים בהם כלב מבוגר הגיע עם בעלים שחשבו שמצבו סופני אך התברר כבר טיפול.
אנו ממליצים בחום להימנע מהנחות לא מבוססות לגבי סופניות או חומרת המצב של חיית המחמד שלכם, כמו גם לגבי עלויות הטיפולים השונים, ותמיד לבקש הערכה רפואית מהווטרינר. כאשר אנו מניחים הנחות כאלו אנו עלולים, מבלי להתכוון, לגרום לעצמנו ללחץ מיותר ולהחמיר מצב שניתן היה לפתור אם היינו מתייחסים אליו בזמן. רק על-ידי בדיקה של ווטרינר תוכלו לדעת בביטחון מהו הטיפול הנדרש ומה העלויות הנלוות אליו.
נקודה חשובה נוספת למחשבה היא שעל אף שקשה להודות בכך, לבעלים יש מגבלות במה שהם יכולים לעשות למען חיות המחמד שלהם. כמו כן ישנן חיות שאינן משתפות פעולה עם הטיפול הנחוץ להן, ובעלים רבים לעיתים מגלים כי ישנה נקודה בה כל האהבה, תשומת הלב והטיפולים המסורים כבר אינם מספיקים.
עוד דבר המקשה על תהליך הפרידה הינו חוסר ביטחון או החלטיות לגבי פעולת ההמתה. ישנם אנשים אשר ירגישו ש"הגיע הרגע" בצורה מאוד ברורה, אך ישנם גם מדדים לבחינת איכות חיים שיכולים לסייע למי שההחלטה אצלו פחות אינטואיטיבית.
שאלות חשובות לבחינת איכות חיים:
• פעילויות אהובות – האם הכלב או החתול עדיין מסוגל ליהנות מהפעילויות האהובות עליו, או שנהיה אדיש ואפאטי? חיה מבוגרת אינה בהכרח צריכה להמשיך לשחק או לרדוף אחרי כדורים כל ימי חייה, אך היא עדיין יכולה להראות הנאה ממקומות מרבץ אהובים בבית, מנוכחות קרובה של בני המשפחה וכדומה.
• האם החיה אוכלת? – אכילה, תיאבון או לפחות הבעת עניין באוכל הינם מדד בסיסי ביותר לאיכות חיים.
• האם נוח לה/לו? – חיה צריכה להיות חופשיה מכאב מגביל, כיווצים, ואפילו אי נוחות פסיכולוגית. דוגמא לאי נוחות פסיכולוגית, יכולה להיות הלחץ הנפשי שעובר כלב שחונך לניקיון בבית ועשיית צרכים בחוץ, כאשר הוא מאבד את היכולת לשלוט על סוגריו.
שאלות חשובות לרגעים שלאחר קבלת ההחלטה:
• האם כדאי / צריך להיות נוכחים בזמן ההליך? – החלטה על המתת חסד היא אישית ביותר, וישנם רבים שירצו נוכחות בן משפחה מוכר בכדי להקל את הפרידה ולהרגיע את בעל החיים. יחד עם זאת, ישנם גם אלו שיירתעו (מסיבות רגשיות) מהרעיון.
זוהי שאלה חשובה, ואנו ממליצים לדון בנושא מראש ולהחליט אם ומי ינכח בהליך. מהלך ההרדמה עצמו הוא עדין ורגיש, אך ישנן כמה תופעות פיזיות שכדאי להיות מוכנים אליהן: ברוב המקרים החיה לא תעצום את עיניה, וסמוך לזמן המוות אנו עלולים לראות גם כיווצי שרירים ואפילו שחרור שתן או הפרשות גוף אחרות. אלו אינם מראות קלים לרובנו, ולכן אם חשוב לנו להיות שם – כדאי להכין עצמינו מראש אליהם.
• כיצד זה מתבצע? – הליך ההמתה הוא רגוע ומהיר. לכל מרפאה יש את הנהלים שלה בנושא, אך בעלי החיה יתבקשו לחתום על טופס הסכמה להמתת חסד לפני שנתחיל בפרוצדורה.
לאחר מכן יוכנס קטטר וריד. הקטטר משמש להכנסת חומר ההרדמה בצורה ישירה ומדויקת לתוך הוריד (הזרקת החומר מחוץ לווריד עלולה להכאיב).
ישנה גם האפשרות לבחור לתת לבעל החיים חומר מרגיע לפני ההרדמה. במידה והבעלים מעוניינים, החומר יינתן ראשון כך שהחיה תורדם במצב ישנוני וחסר מתחים. לאחר מכן, תמיסת ההרדמה מוזרמת לקטטר והמוות קורה באופן מאד רגוע תוך מספר שניות.
לאחר שהסתיים התהליך והווטרינר מוודא שאין יותר דופק, הבעלים מורשה להישאר עם החיה בפרטיות לפרידה אישית. כאשר בעלי הכלב סיימו להיפרד ויצאו מהחדר, הצוות ממשיך בטיפול בגופת החיה בהתאם לבקשת הבעלים. ישנן מספר אפשרויות – טיפול בגופה על ידי הבעלים, פינוי לקבורה או לשריפת גופה. במידה ואנו רוצים לשמור קווצת שיער למזכרת או את הקולר, יש ליידע מראש את הווטרינר.
המתת חסד הינה זכות שביכולתנו להציע לבעלי החיים היקרים שלנו. עם כל הקושי שבדבר, חשוב לזכור שלחיות המחמד אין תודעת מוות והם אינם חוששים מהיום בו לא יהיו. לכן, השיקול העיקרי צריך להיות שמירה על איכות החיים שלהם ומניעת סבל פיזי.
השתדלו להבדיל בין התפיסות שלנו על מוות לבין הצרכים האינדיבידואלים שלהם. קחו לכם פרק זמן למחשבה, עיבוד ופרידה. קבלו החלטה שאתם שלמים איתה, וזכרו שבשורה התחתונה- אתם עושים עמם חסד.
לכל שאלה בנושא זה, או כל נושא אחר, אתם מוזמנים לפנות אלינו למרכז הווטרינרי רמת-השרון והרצליה
03-5403368
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון