המלטה
מאת: ד"ר דורון נרי - וטרינר
יש לערוך את ההכנות להמלטת הגורים לפני ההמלטה. יש לסדר קופסא לצורך ההמלטה, שבה הכלבה יכולה להתרגל לישון, כדי להבטיח שההמלטה תתרחש במקום שבחרת לכך. על הקופסא להיות יחסית קטנה, עם דפנות בגובה 15-20 ס"מ כדי למנוע מהגורים לזחול החוצה.
יש לשים את הקופסא במקום בבית שהוא מוכר לכלבה ושהוא שקט ומבודד. אפשר לשים את המזון והמים של הכלבה קרוב לקופסא. נייר עיתון הוא ריפוד מצוין לקופסא כיוון שהוא ניתן להחלפה בקלות, הוא סופג והכלבה יכולה לקרוע אותו בזמן שהיא מכינה לעצמה את ה"קן".
אם משתמשים בשמיכות ישנות, שטיחים או מגבות, יש לכבס או לנקות אותם לעיתים קרובות. אם ברצונך לדעת יותר בדיוק מתי תתרחש ההמלטה, אפשר למדוד את חומה של הכלבה על ידי החדרת מד חום לפי הטבעת פעמיים ביום, החל מהיום ה- 58 להריון ועד תחילת ההמלטה. הטמפרטורה הנורמלית בפי הטבעת היא בין 38 ל-39 מעלות צלסיוס .
בתוך 24 שעות לפני תחילת הצירים, הטמפרטורה בפי הטבעת יורדת בכמעט מעלה אחת. המלטה את ההמלטה אפשר לחלק לשלושה שלבים. השלב השני והשלישי חוזרים על עצמם עם כל המלטת גור.
שלב ראשון: בשלב זה האם נראית חסרת מנוחה ועצבנית מאוד ולעיתים קרובות רוצה להתבודד. היא עשויה לסרב למזון, אפילו אם הוא מהסוג החביב עליה ביותר. שלב זה עשוי להימשך 6-24 שעות. זהו הזמן המתאים להוציא את הכלבה לטיול כדי לאפשר לה לעשות את צרכיה.
שלב שני: בשלב זה מתחילים הצירים והוצאת הגורים אל מחוץ לרחם. בדרך כלל מבצבץ לראשונה מן הנרתיק שק ירקרק קטן המכיל נוזל. אחריו בא הגור והשלייה המחוברת אליו. התנוחה הרגילה של הגור בזמן יציאתו היא האף לפנים והבטן למטה. אולם, בערך שליש מהגורים נולדים כשחלקם האחורי יוצא ראשון החוצה. תנוחה זו היא נורמלית בכלבים. לאחר יציאת הגור הכלבה פותחת את השק בשיניה, מנקה את הגור ומנתקת את חבל הטבור. ייתכן שיהיה עליך לבצע פעולות אלה במקום האם (ראה סעיף "עזרה בהמלטה" בעמוד הבא). יש לדאוג להרחיק מיד את השק מהגור במקרה והכלבה לא פתחה אותו במהלך ההמלטה.
שלב שלישי: זהו שלב המנוחה הבא לאחר המלטת כל גור. בשלב זה מתרחשות התכווצויות קלות של הרחם ויציאת שיירי השלייה מן הרחם. שלב זה נמשך בדרך כלל 10-30 דקות, אך הוא עשוי להימשך בין מספר שניות לשעה.
עזרה בהמלטה: לאחר המלטת כל גור, יש להרחיק את כל הקרומים המכסים אותו, ולנקות את הפנים מהריר המכסים אותם, ובפרט את האף והפה. יש לנגב את הגור עם מגבת נקייה כדי לייבש אותו וכדי להמריץ את הנשימה ואת מחזור הדם. לאחר מספר דקות של ניגוב, הגור אמור להתחיל לזוז ולבכות בקול. במידה והאם לא חתכה את חבל הטבור, יש לקשור אותו ולאחר מכן יש לחתוך אותו בצד של הקשר הרחוק של הגור. יש לטפטף טיפת יוד על החבל. לאחר החיתוך, אם נראה שהגור תקוע בתוך הנרתיק והכלבה אינה יכולה להוציאו החוצה, יש צורך בעזרה דחופה. ייתכן שלא יהיה מספיק זמן לקרוא לרופא או כדי להביא את הכלבה אליו. יש לאחוז בגור בעזרת מגבת נקייה ולמשוך אותו החוצה על ידי הפעלת כוח אחיד ומתון. אסור למשוך בפתאומיות. פעולה זו עשויה להימשך עד ל- 5 דקות. אם אינך מצליח להוציא את הגור, אנא התקשר לרופא.
התנהגות האם בזמן ההמלטה וההנקה: הכלבה עשויה להתנהג באופן שונה מן הרגיל. היא עלולה להיות עצבנית מאוד ולהרגיש צורך חזק להגן על משפחתה החדשה. תוקפנות זו בדרך כלל נעלמת עם הזמן… יש להודיע לרופא אם מופיעים הסימנים הבאים:
•אינך מצליח להוציא גור התקוע בנרתיק
•צירים חזקים הנמשכים למעלה מ- 30 דקות מבלי שייצא גור החוצה.
•יש צירים חלשים לסירוגין במשך 6 שעות בלי שיצא אף גור החוצה.
•עברו למעלה מ- 4 שעות מאז יציאת הגור האחרון, ויש סיבה להניח שיש גורים נוספים. ברחם הכלבה נראית הפרשה ירוקה-שחורה ובתוך 3-4 שעות עדיין אין צירים.
•יציאת גורים החוצה
•הפרשה ירוקה-שחורה היא נורמלית, אך צריכה להיות יציאה של גור זמן קצר מאוד לאחריה.
•הריון הנמשך למעלה מ- 65 ימים.
וטרינר רמת השרון / הרצליה
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון