הכשת נחש בחתולים
03-5403368

מידע

כתבות

הכשת נחש בחתולים

הכשת נחש בחתולים
מאת: ד"ר יגור קלימוב וטרינר במרכז וטרינרי רמת השרון


בעוד שהכשות נחש בקרב חתולים הם אירוע נדיר יחסית, זאת מכיוון שחתולים יודעים לא להתקרב ונחשבים לחיה זריזה שיכולה לברוח מניסיון תקיפה של נחש ביעיולות רבה משל כלב. הכשות אצל חתולים יכולות להיות רציניות ומסוכנות הרבה יותר.
בעת הכשת הנחש החתול מקבל מנת ארס גדולה יותר וזאת מכיוון שיחס כמות הארס נמדד על פני משקל הגוף של החיה (חתול שוקל 5 ק"ג בממוצע).
תגובת הגוף להכשת הנחש תשתנה בין מקרה למקרה, ותיהיה מושפעת מכמות הארס המוזרק בעת ההכשה, גודל החתול, מקום ההקשה וכמובן סוג הנחש (ארסי/ לא ארסי). חשוב לזכור כי סיכויי החתול לשרוד גדלים ככל  שהוא מתחיל לקבל טיפול רפואי מתאים מוקדם יותר. לכן חשוב מאוד לפנות לוטרינר מיד לאחר ההכשה.
אזור ההכשה
לרוב הכשת נחש בחתולים תיהיה באזור הרגליים הקדמיות, אך לפעמים הנחש יצליח להגיע גם לאזור הפנים.
יש לבחון את אזור ההכשה, לרוב יהיה דימום מהאזור ואם מדובר בנחש צפע ניתן יהיה להבחין גם בבצקת שתופיע באזור.
ככל שיש יותר אספקת דם באזור מסויים בגוף כך הארס יתפשט מהר יותר בגוף דרך מערכת הדם ומערכת הלימפה, ויקטין את הסיכויים של החתול לשרוד.
סימני הכשה- נחש צפע
לאחר ההכשה החתול עלול להתחיל להקיא, להראות סימני חולשה ואף לאבד הכרה. ככל שחולף הזמן ממועד ההכשה הסימנים הקלינים יתגברו ויחמירו. ירידה דרסטית בטמפרטורת הגוף, החמרה בקצב הלב, נשימה מהירה, סימנים נוירולוגים והלם.
חשוב לזכור כי רמות הכאב לאחר הכשת צפע גבוהות מאוד ולכן החתול עלול להיות קולני מאוד לאחר ההכשה.
במקרה וראיתם את ההכשה או שיש לכם חשד- אל תחכו להופעת התסמינים הנ"ל! קחו את החתול מיד לוטרינר. במרפאה יבצעו בדיקות דם מקיפות על מנת לבדוק את הנזק הנגרם מהארס ולהתאים את הטיפול. הטיפול הטוב ביותר לאחר הכשת נחש צפע הוא מתן נסיוב צפע ישירות לוריד במשך מספר שעות, כמו כן טיפול תומך, מתן משככי כאבים ומתן נוזלים/ פלזמה.
דברים שחשוב לדעת
• לפי הסטטיסטיקה כמעט 80% מהחתולים ישרדו הכשת נחש צפע, באם יקבלו במהירות האפקטיבית את הטיפול הוטרינרי המתאים.
• צפי ההחלמה מהכשה לאחר טיפול וטרינרי אנטנסיבי נע בין 24 שעות ל48 שעות.
• זכרו- ככל שעובר יותר זמן מרגע ההכשה כך הסיכויים של החתול לשרוד נמוכים יותר באם לא יקבל טיפול רפואי מהיר ונכון.
• הופעת התסמינים הקליניים בהכשת צפע מהירה בדרך כלל וניתן יהיה להבחין בהם תוך דקות ספורות עד כשעה מרגע ההכשה.
• באם ראיתם את אירוע ההכשה עצמו- נסו לזהות את סוג הנחש או לצלם על מנת שוטרינר יתאים את הטיפול המתאים ביותר. זכרו! אין להתקרב או לנסות לתפוס את הנחש בעצמכם. בארץ רוב ההכשות הם על ידי נחש הצפע, בדרום הארץ גם על ידי נחש האפעה.
• יש לשמור על החתול שהוכש רגוע כמה שניתן, ככל שחיה נסערת יותר כך הארס יתפשט מהר יותר בגוף.
• שמרו גם על עצמכם בתהליך- החתול עשוי לסבול מכאבים עזים ובהלה שיגרמו לו להיות אגרסיבי גם כלפיכם, ולנסות לנשוך או לשרוט אתכם כשתנסו לתפוס אותו.
• אין לנסות לנקז את הארס מאזור ההכשה, אם ישנו דימום ניתן להפעיל עליו לחץ מינימלי בכדי לעצור אותו. ניתן לשים על המקום קרח עד ההגעה לוטרינר.
• שטיפת אזור ההכשה עלול להגביר את ספיגת הארס בגוף, לכן אין לשטוף את אזור ההכשה במים.

לפרטים נוספים צרו קשר 03-5403368 המרכז הוטרינרי רמת השרון והרצליה