מאת: סלובידקר קריסטין , אסיסטנטית במרכז הוטרינרי רמת השרון והרצליה
כלבים רבים מאבדים את הראייה בשלב כלשהו של חייהם. חלקם עקב מחלות כגון גלאוקומה או קטרקט וחלקם מפאת הגיל. כבעלים לכלבה שאיבדה את הראייה פונים אלי לא מעט אנשים נסערים במצב דומה שלא ממש יודעים איך להתמודד עם הבעיה ואיך להתנהל.
ניהול חיים נורמטיביים עם כלב עיוור נשמעים כדבר קשה בתחילה, מעט מגביל וקצת מלחיץ, אך לאחר שנתיים לצידה של מילי הכלבה העיוורת שלי, אני יכולה לומר בלב שלם שאין ממה לחשוש. אין דבר שהם אינם יכולים לעשות!
מדובר בתהליך למידה מחדש של שני הצדדים. למידה איך להתנהל אחד אל מול השני, תקשורת נכונה ובניית רשת ביטחון עבור הכלב.
אתחיל ואומר כי אם אתם מרגישים בשינויים התנהגותיים בכלב שלכם כגון: כלב שלפתע נתקל בחפצים ,כלב שרואה יותר טוב בשעות הבוקר אך פחות בשעות הערב וניכר שיש הבדלים באיכות הראייה בין היום והלילה, כלב שנתקל בחפץ ועקב כך איבד את כושר ההתמצאות ,עכירות חלבית (קטרקט) בעין או התעסקות וגירוד של העין, כל אלו הינם סימנים כי כדאי לגשת לבדיקה וטרינרית, אך אל דאגה, חלק מהתסמינים יכולים להיות תחילתה של דלקת או כיב בעין. למרות שמרבית סימני האזהרה יתגלו מאוחר מדי כדאי תמיד לנסות למנוע ברגע שמזהים בעיה.
במידה והכלב שלכם איבד את הראייה מסיבה זו או אחרת כל מה שאתם צריכים לדעת זה שכלב לא מרחם על עצמו. כלבים לומדים לחיות עם המגבלה שלהם והם פשוט צריכים להתאים את החיים לאותה מגבלה מחדש.
ארכז עבורכם מספר טיפים שיעזרו לכם בהתנהלות היומיומית והבנה של הכלב העיוור שלכם:
• כלב ממפה את הבית. עם הזמן תראו שיתהלך ואף ירוץ בו ללא בעיה.
בשל עובדה זו , רצוי לא לשנות מיקום של רהיטים על מנת להקל על הכלב שלא יתקע בחפצים רהיטים וקירות.
• במידה והכלב משתולל בעת משחק או עקב אורחים שהגיעו ונראה כי "איבד כיוון"
תוכלו פשוט להניח אותו אל מול קערות המים והאוכל שלו, משם מיד ימצא את דרכו ויבין היכן הוא ממוקם בבית (סיבה להשאיר את קערות האוכל גם כשהן ריקות במקומן).
• הקפידו על שטיחון תחת כלי האוכל, ליד המיטה וליד הספה.
ברגע שחיית המחמד שלכם תגיע למיקום הקערות ותרגיש את שינוי המרקם בכפות רגילה תדע כי הן מונחות ממש לפניה,
ניתן לעשות זאת גם בשאר המקומות בבית בהן היא אוהבת להימצא.
• סגלו לכם מסלול הליכה קבוע.
ניתן בקלות לזהות את הפחד והשינוי בהתנהגות ובשפת הגוף של הכלב שלכם כשהוא במקום חדש שאינו מוכר לו. לרוב תראו שקצב ההליכה משתנה ונהיה איטי יותר, הכלב לעיתים נוטה להתכופף ולהשתטח על הרצפה ולא ירצה להמשיך בהליכה.
גיליתי כי מסלול קבוע מקנה לכלב ביטחון ועם הזמן יזכור כל פניה במסלול.
• טיפ אישי: לקבוע מסלול שונה לשעות הערב.
את טיול הערב אני נוטה להאריך על מנת שהכלב יפרוק אנרגיה אחרי שרוב היום בילה בבית ונוטה לקחת למסלול שונה כך שהכלב יודע כי זה הטיול האחרון שלכם להיום
וכי אחריו מתארגנים לשינה. שמתי לב כי היא מיד נכנסת והולכת לפינה שלה לעומת טיולי היום בהם חוזרת וממשיכה בפעילות מה שעוזר לה להבין באיזה חלק של היום אנחנו.
• "מילת בטיחות" - בחרו לכם מילה אותה תאמרו לפני שתראו כי הכלב עומד להיתקע בקיר/חפץ.
כמו באילוף לפקודה מסוימת, הכלב ילמד כי כל פעם שהוא שומע את המילה עליו לעצור ולהיזהר.
באמצעות מילה זו הכלבה שלי גם במהלך ריצה נמנעת מהיתקלות בחפצים ואילו בטיולים יודעת כי המכשול לפניה הינו מדרכה ויש להרים את הרגל ולהיזהר.
• לכלב שמתקשה להתרגל או כלב מבוגר, קיים מוצר שנקרא "dog halo"
זוהי רתמת גוף אליה מחובר חישוק פלסטיק הנמצא לפני הכלב כך שהחישוק הינו הראשון להיתקע בחפץ שיש לפני ובעצם עוזר לכלב להתמצא כמו מקל מקל נחיה לעיוורים.
*מוצר זה אינו קיים בארץ אך תוך חיפוש קצר בגוגל ניתן להגיע לחברה המייצרת אותם לפני מידות הכלב. כמובן שגם גודל החישוק משתנה בהתאם ומותאם לגופו.
• לכלב צעיר / כלב פעיל ניתן לקנות משחקים בחנויות ילדים כאשר רובם (כדורים בעיקר) מגיעים עם מנגנון תאורה פנימי שבעת המשחק משמיע רעש ועוזר לכלב למצוא ולזהות את מיקום המשחק תוך כדי תנועה.
• במידה ויש לכם כלב נוסף בבית ניתן להוסיף פעמון קטן שרוכשים בכל חנות חיות ולענוד על קולר הכלב על מנת שישמע ויזהה את מיקום הכלב/חתול הנוסף בבית.
אני מקווה שמעט הטיפים שריכזתי עבורכם יעזרו ויקלו בדרך החדשה ביחד.
זכרו, כלב לא מרחם על עצמו. כלב מתמודד עם המצב הקיים והינו שמח ומאושר כמו מקודם!
לעוד שאלות ניתן לפנות למרכז הוטרינרי רמה"ש 03-5403368
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון