הדברת פרעושים וקרציות בסביבת חיות מחמד
03-5403368

מידע

כתבות

הדברת פרעושים וקרציות בסביבת חיות מחמד

מאת: אסף אפל, מדביר מוסמך, לוכד נחשים מורשה ובעל תואר ראשון בביולוגיה מאוניברסיטת ת"א

 

הטפילים הנפוצים ביותר בקרב חיות המחמד בישראל הם הקרציות והפרעושים. באופן עקרוני במהלך כל חודשי השנה ניתן למצוא את אותם פרעושים וקרציות על גופו של בעל החיים או בסביבת מחייתו אך לקראת הקיץ חלה עלייה משמעותית להופעתם ושכיחות ההידבקות גדלה ובהתאם לכך, גם בני הבית סובלים.

 

הפרעושים והקרציות ניזונים מהדם של חיות המחמד אך בניגוד למה שרבים חושבים, הם בהחלט מסוגלים לפגוע גם בבני אדם ואף להעביר מחלות שונות. בין שלל הנזקים שעלולים טפילים אלו לגרום לבעלי חיים ניתן להזכיר אובדן דם, תולעים במעיים, מחלות זיהומיות כמו למשל קדחת הקרציות, דלקות עור, קרחות מקומיות ועוד.

 

לאור הנזקים המצוינים מעלה, יש חשיבות גבוהה לביצוע הדברה נגד פרעושים וקרציות. חשוב לזכור שהרבה יותר קל למנוע הדבקה של חיות ובני אדם מאשר לטפל בה לאחר שהיא מתרחשת ועל כך נאמר יפה שעה אחת קודם. יחד עם זאת, חשוב להבין שחלק מחומרי ההדברה עלולים להיות רעילים עבור חיות המחמד שלכם ולכן חשוב לנקוט במספר אמצעי זהירות.

 

אמצעי זהירות

 

חשוב מאוד לקבל מהמדביר כמה שיותר פרטים אודות חומרי ההדברה ולשמור את המידע בהישג יד. במקרים מסוימים החומרים יכולים לגרום לתגובה אלרגית ואף להרעלה ולכן מידע נגיש אודות חומר ההדברה יעזור לווטרינר לאבחן את הבעיה במהירות ולתת את הטיפול הנכון לחיית המחמד.

 

לפני ההדברה

 

חשוב להבין כי את רוב מחזור החיים שלהם, מבלים הפרעושים והקרציות בנפרד מחיות המחמד. הקרציות ניזונות מהדם של חיות המחמד בשלב הנימפה והקרצייה הבוגרת ואילו הפרעושים ניזונים מהדם רק כאשר הם מגיעים לשלב הבוגר שלהם. עם זאת, הן הפרעושים שמבלים תשעים אחוז ממחזור חייהם הרחק מגופם של בעלי החיים והן הקרציות, נמצאים במשך רוב הזמן דווקא בספות, בשטיחים, בסביבת הרביצה של בעלי החיים, באריגים שונים ברחבי הבית ועוד.

 

לפיכך לפני ההדברה יש לדאוג לשאיבה יסודית של השטיחים, לשטיפה יסודית של הרצפה, לגיזום הדשא בחצר ולכביסה של כל המצעים. בנוסף לכך יש להרחיק מרצפת הבית את כל הצעצועים של חיית המחמד, את האוכל, העצמות, כלי האוכל וכל דבר אשר בעל החיים מכניס לפיו.

 

אחרי ההדברה

 

משך הזמן שבו יש להשאיר את בעל החיים מחוץ לבית משתנה בהתאם לסוג ההדברה הספציפי שבו נעשה שימוש ולכן יש לברר מול המדביר פרט זה בטרם ביצוע ההדברה. עם זאת, בכל מקרה אין להחזיר את בעל החיים לבית עד שתהליך הייבוש הסתיים. במידה ומדובר בכלב שנוהג ללקק את הרצפה חשוב מאוד לדאוג לשטיפה יסודית של הרצפה לפני החזרת הכלב לבית אפילו במחיר של הפחתת יעילות ההדברה.

 

כמובן שאחרי ההדברה מומלץ להמשיך לעשות שימוש בכל האמצעים הסטנדרטיים המיועדים לכלבים ולחתולים כמו למשל קולר או אמפולות וכדומה.