הבנת תקופת הייחום בחתולות: מה חשוב לדעת ?
03-5403368

מידע

כתבות

הבנת תקופת הייחום בחתולות: מה חשוב לדעת ?


מאת: נעם פוזמנטיר, טכנאית בכירה
מרכז וטרינרי רמת השרון

 

תקופת היחום היא אחד מהשלבים החשובים ביותר במחזור החיים של חתולה. זהו זמן בו החתולה מביעה את רצונה להתרבות, ומתאפיין בשינויים התנהגותיים ופיזיולוגיים שמסייעים לה למשוך זכרים. אם את או אתה בעלי חתולה, ישנם כמה דברים חשובים שחשוב לדעת על תקופת היחום, איך לזהות אותה, וכיצד להתמודד איתה בצורה הטובה ביותר.


מהו יחום?
יחום, או אסטרוס, הוא השם המדעי לתקופה שבה חתולה מוכנה להתרבות. במהלך תקופה זו, החתולה מתחילה להציג סימנים ברורים לכך שהיא רוצה למצוא זכר ולהיכנס להריון. תקופת היחום נמשכת בדרך כלל בין 7 ל-10 ימים, אך עשויה להשתנות מחתולה לחתולה. בניגוד לכלבות שיחום הינו כל חצי שנה, אם החתולה לא הזדווגה היא תכנס ליחום כל שבועיים- שלושה בעונות הפעילות המינית שלה, שהן בדרך כלל האביב והקיץ. אם החתולה לא מעוקרת, יחומים תכופים עלולים להיות מתישים עבורה ועבור הבעלים.
סימנים להתנהגות בייחום
במהלך תקופת היחום, החתולה מציגה מספר סימנים פיזיולוגיים והתנהגותיים ברורים:
1. קולות רמים וחריגים: חתולות רבות יתחילו לקרוא בקולות חזקים שיכולים להיות מטרידים לבעלים. זהו צליל שמטרתו למשוך זכרים.
2. שפשוף והתגלגלות: החתולה תתחיל לשפשף את גופה בחפצים או ברגלי בעליה, ולעיתים תתגלגל על הגב.
3. תנוחת "פריסת הישבן": חתולה בייחום תחשוף את ישבנה ומכסה איברי המין שלה כתוצאה מהורמונים המגרים אותה. זוהי תגובה טבעית לשאיפה למשוך זכר.
4. התנהגות מחפשת תשומת לב: החתולה עשויה להראות יותר צורך במגע וקרבה לבעלים ולדרוש תשומת לב רבה יותר מהרגיל.
5. חוסר רצון לאכול: בחלק מהמקרים, החתולה עשויה להפחית את צריכת האוכל שלה במהלך תקופת היחום.


מה לעשות בתקופת היחום?
1. הימנעות מהתרבות בלתי רצויה: אם אינכם מעוניינים שהחתולה תיכנס להריון, כדאי לשקול לבצע עיקור. עיקור חתולות הוא לא רק פתרון למניעת התרבות, אלא גם מונע מחלות ומסייע בהפחתת סיכון למחלות ברחם ובאיברי המין.
2. לספק סביבה רגועה: כדאי לדאוג לסביבה נוחה ורגועה לחתולה, שכן תקופת היחום עשויה לגרום לה ללחץ ומתח.
3. להימנע מהשגת זכר: אם לא בוצע סירוס לחתולה, חשוב להימנע מלהשאיר אותה במגע עם חתולים זכרים ולסגור פתחים בבית על מנת שלא תברח. זאת על מנת למנוע הריון לא רצוי, אך גם למנוע מאבקי טריטוריה אלימים.
מתי כדאי לעקר את החתולה?
רבים לא יודעים, אך עיקור חתולה בטרם תקופת היחום יכולה להיות אידיאלית. מחקרים מראים כי עיקור לפני הופעת הייחום מפחית את הסיכון למחלות גידוליות ברחם ובעטינים ומפחית את הסיכון למחלות אחרות.
בעלי חתולות שמעוניינים להימנע מבעיות הקשורות להתרבות, בדרך כלל בוחרים לעקר את החתולה בגיל צעיר (בין 5-6 חודשים) כדי למנוע את תחילת המחזור ההורמונלי ולהבטיח חיים בריאים יותר לחתולה.


לסיכום , 
תקופת היחום בחתולות היא חלק טבעי מהחיים שלהן, אך היא עשויה להיות אתגר עבור בעלי החתולה, במיוחד אם לא מעוניינים בהתרבות או אם יש חשש מבעיות בריאותיות. עיקור או סירוס חתולה יכולים לפתור את הבעיה, ולסייע בשמירה על בריאותה של החתולה ומניעת בעיות עתידיות.
אם אתם לא בטוחים כיצד להתמודד עם תקופת היחום של החתולה, תמיד כדאי להתייעץ עם אחד מהוטרינרים שלנו במרכז וטרינרי רמת השרון שיכול להמליץ על הדרך הטובה ביותר להעניק לחתולה שלכם את הטיפול המתאים.