מאת אור וייצר אסיסטנט, מרכז וטרינרי רמת השרון
כשאנו בני האדם נחשפים לטמפרטורה גבוהה או לחלופין עוסקים בפעילות גופנית או מאומצת אנו מתחילים להזיע. כל בני האדם מזיעים, ישנם המזיעים באזורים ספציפיים כגון בבית השחי או במצח ויש הנוטים להזעה מוגברת בכל חלקי הגוף.
הזיעה היא מנגנון הגוף לשליטה בטמפרטורה ,בגוף האנושי בלוטות הזיעה ממוקמות לכל שטח העור , כאשר הטמפ' הפנימית של האדם עולה מעל סף מסוים אותן בלוטות מפרישות זיעה על פני העור , הזיעה מתחילה להתאדות ובכך לגרום לאפקט קירור לגוף על עורנו. והתהליך גורם לירידה בטמפ' הפנימית של הגוף.
המנגנון שונה לחלוטין בכלבים . הסיבה לכך שלעולם לא ראיתם תהליך הזעה על פני עורם של כלבכם היא שבלוטות הזיעה של כלבים ממוקמות על כפות רגליהם ,במקרים מסוימים כאשר מתרחש תהליך ההזעה בכלבים ניתן לראות עקבות רגליים רטובות על הרצפה כאשר הכלב נע בחדר.
מנגנון קירור הגוף בכלבים ברובו אינו מסתמך על הזעה אלא על הלחתה דרך פה פתוח. בתהליך זה לחות ששרויה על לשון הכלב מתאדה באוויר ,בנוסף לכך הנשימות הכבדות מאפשרות ללחות הקיימת לכלבים בריאות להתאדות.
התאדות הלחות גורמת לאפקט קירור, תהליך זה הינו יעיל מאוד בשליטה בטמפ' אצל כלבים.
מנגנון נוסף לויסות טמפ' בכלבים הוא התרחבות של כלי דם באזור הפנים והאוזניים , במידה והחום אינו קיצוני מנגנון זה עוזר לקירור דם הכלב ע"י כך שהדם זורם קרוב יותר לשטח החיצוני של העור ,יש לציין שמנגנון קירור זה יעיל יותר כאשר מדובר בחום שנובע מפעילות גופנית של הכלב ולא מחשיפה לחום חיצוני גבוה.
מקובל לחשוב שהגורם לקשיי התמודדות כלבים עם חום הוא פרוותם הגורמת להם תחושת חום גדולה בעיקר בחודשי הקיץ.
דבר זה נכון חלקית משום שפרוותם של הכלבים משמשת כמבודדת בין הטמפ החיצונית לטמפ' הפנימית. ניתן להשוות את התהליך לתרמוס - בחורף הפרווה משמרת את חום הגוף הפנימי ומשמשת כמחסום נגד הקור החיצוני ,ובקיץ משמשת כמחסום נגד החום החיצוני .
מאידך, במצב מתמיד של מזג אוויר חם ברוב ימות השנה (בדומה לישראל), ישנה עליה בחום הפנימי של הכלבים ,הפרווה דווקא נוגדת את תהליך הקירור משום שהיא מונעת מהחום הפנימי שהצטבר להתנדף דרכה.
בימים חמים ובייחוד בימים שהכלב פעיל יותר הטמפ' הפנימית שלו עלולה לעלות יתר על המידה , במצב זה הכלב עלול להיראות אפאטי ומבולבל ולבצע הלחתה בצורה חזקה ביותר . ללא טיפול עלול להיווצר מצב הנקרא היפרתרמיה (מכת חום) אשר עלול לגרום לפרכוסים קשים אבדן הכרה ואף מוות . הטיפול הנכון למצב זה הוא להרחיק את הכלב מחשיפה לחום ולגשת בדחיפות לוטרינר המטפל.
האקלים במדינת ישראל הוא חם ברוב ימות השנה ובקיץ אף הופך לחום קיצוני ישנן כמה דרכים להגן ולהקל על כלבכם בימים החמים:
1. תספורת - כלבים בעלי פרווה עבה השוהים בחוץ מומלץ לספר.
2. שהיה בחוץ- אם כלבכם נמצא בחצר יש לארגן לו אזור מוצל ולוודא שיש לו מלאי מים גדול לשתיה
3. מים- כבכל יום ובמיוחד בימים חמים יש לדאוג שלכלב/כלבה שלכם תמיד תהיה נגישות לקערת מים (בהתאם לגודל הכלב).
4. תרסיס מים- ניתן לרסס על כלבים מים (כגון תרסיס המשמש להתזה על צמחים) תהליך זה של ריסוס מים גורם להיווצרות שכבה של לחות על עורו של הכלב אותה לחות מתאדה באוויר וגורמת לאפקט קירור.
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון