האם הרדמה היא עניין בטוח
03-5403368

מידע

כתבות

האם הרדמה היא עניין בטוח

מאת: הארי טוויל - אסיסטנט בכיר

 

הרדמת בעלי חיים לצורך ביצוע פרוצדורות שגרתיות, איבחוניות או כירורגיות, מתבצעת על בסיס יומיומי, ולא פעם מראים הבעלים סימני חשש בשל ההרדמה - האם היא בטוחה?


האם חיית המחמד שלי תעבור אותה בשלום?
בימינו, הרדמה כללית היא פעולה בטוחה ביותר כאשר היא מבוצעת בצורה הנכונה, והסיכון לתמותה בחיות מחמד תחת הרדמה הוא מינימלי.
הסיכון לאבד מטופל בהרדמה במהלך פרוצדורה שגרתית כמו ניקוי שיניים, עיקור או סירוס הוא זניח, אך סיכון זה יכול להשתנות בהתאם לחומרי ההרדמה, הטכניקה ואמצעי הניטור בהם משתמשים.
האם אתה יכול לדמיין רופא מרדים בבית חולים משתמש באתר או כלורופורם במאה ה-21?
ברור שלא!
אולם לצערנו, בתחום הווטרינריה אין עדיין סטנדרטים אחידים להרדמה ועדיין קיימות מרפאות המשתמשות בטכניקות מיושנות.

 

להלן רשימה של שאלות שכדאי לשאול את הוטרינר לפני שחיית המחמד שלך תורדם בפעם הבאה: (חשוב להדגיש שאנו מקפידים על ביצוע שלבים אלו בכל פרוצדורה המתבצעת במרפאתנו)

 

    האם מתבצעת בדיקת דם לפני הרדמה? לכל מטופל, ולא רק  למבוגרים או לחולים,  מומלץ לעבור בדיקת דם לפני הרדמה. בדיקה זו כוללת בין היתר את רמת הסוכר בדם, תפקודי כבד וכליות, ספירת דם, ועוד.
    האם יוחדר קטטר ורידי וינתנו נוזלים לוריד במשך הפרוצדורה? במהלך הרדמה הפציינט מאבד נוזלים ועלול גם לסבול מירידה בלחץ הדם. מתן נוזלים במהלך הפרוצדורה עוזר למנוע סיבוכים אלה. בנוסף, וריד פתוח מאפשר מתן תרופות באופן מיידי ומהיר ישירות לדם אם יתעורר הצורך במהלך ההרדמה.
    האם מבצעים אינטובציה? האם ההרדמה היא בגז? באיזה סוג של חומר משתמשים? אינטובציה משמעה הכנסת צינור (טובוס) דרך הפה ישירות לקנה הנשימה, דרכו הפציינט יקבל חמצן ואת הגז המרדים. בעזרתו אפשר גם לנטר את קצב הנשימות באמצעות מכשיר מיוחד. כמו כן, הטובוס מונע כניסה של נוזלים לריאות במידה והמטופל מקיא במהלך ההרדמה. החומר הבטוח והנפוץ ביותר הקיים כיום להרדמה בגז הוא איזופלוראן.
    אילו צעדים נוקטים לשיכוך כאבים? ניתוח כואב! ואין זה משנה אם המטופל הוא אדם, כלב או חמוס. כיום, במסגרת הליך ההרדמה, מקובל לתת משככי כאבים לפני שהפרוצדורה מתחילה, במהלכה, ובסופה. לעיתים משחררים את הפציינט הביתה עם תרופות נוספות לשיכוך כאבים לפי הצורך.
    באיזה סוג של ניטור משתמשים? חשוב ביותר לנטר את התפקודים החיוניים של המטופל במשך ההרדמה, כדי לוודא שהמערכת הנשימתית והמערכת הקרדיווסקולארית (הלב והריאות) עובדות כראוי, וכן ולוודא שהמטופל נמצא בעומק הרדמה נכון ובטוח. חשוב מאד לוודא שמלבד הרופא המנתח יימצא גם אסיסטנט שיסייע בניטור ובפעולות נוספות בחדר הניתוח.

 

      מכשירים נוספים בהם נהוג להשתמש בזמן הרדמה:
א.ק.ג., מד דופק, מד לחץ דם, מד טמפרטורה, קורא נשימות המנטר את קצב הנשימות, פולסאוקסימטר (PULSE OXIMETER) המשמש לניטור אחוז החמצן בדם

    האם מקפידים על סטריליות? חוסר הקפדה על טכניקה סטרילית, ניקיון או היעדר חדר ניתוח ייעודי, וכן מיחזור של כלי ניתוח מפציינט אחד למשנהו, מהווים רשלנות רפואית, וחושפים את חיית המחמד לסיכון של הידבקות בחיידקים או וירוסים כתוצאה ישירה של הפרוצדורה. חיוני לשמור על סביבה סטרילית במהלך הפרוצדורה ולהשתמש בכלי ניתוח חד-פעמיים או כאלה שעברו סטריליזציה קפדנית לפני כל ניתוח.

                                                                               
לכן, בפעם הבאה שחיית המחמד שלכם תזדקק להרדמה לצורך פרוצדורה כזו או אחרת, זכרו כי אצלנו היא נמצאת בידיים הטובות ביותר!

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה