כבני אדם, לכולנו יש יד מועדפת, או יותר נכון- דומיננטית. כלומר, כל אדם הוא "ימני" או "שמאלי", כאשר חוזק ההעדפה משתנה מאדם לאדם. ומה לגבי כלבינו? האם גם הם יעדיפו כף רגל אחת יותר השניה, או שאין להם העדפה כזו כלל? ואם כן – מה זה אומר עליהם?
מאת: נטע כפרי, אסיסטנטית במרכז וטרינרי רמת-השרון
נראה שככל שעובר הזמן, יותר ויותר מחקרים מגלים לנו כי צורת ה"ארגון" המוחית של כלבינו והדרכים בהן הם מגיבים רגשית מאוד מזכירות אותנו. ונראה שכמונו, כלבים ובעלי חיים רבים גם "ימניים" או "שמאליים" או אפילו "אמבידסקטרוזים" (ללא העדפה ספציפית לצד כלשהו). תוצאות המחקרים שונות ומגוונות, אך לדוגמא - מרביתם מצביעים על כך שכלבים וחתולים זכרים מראים נטייה להעדפת רגלם השמאלית, וחתולות מראות העדפה לרגלן הימנית.
אז איך יודעים מה הצד המועדף על הכלב שלי?
אספנו עבורכם מספר "מבחנים" שתוכלו לערוך בבית, כדי לבדוק מה הצד המועדף על כלביכם:
1. שימו חטיף שכלבכם אוהב במיוחד מתחת לספה. רחוק מספיק בכדי שלא יוכל להגיע אליו עם האף, אבל שיהיה בהישג ידו. ואז, צפו וראו באיזו רגל משתמש בכדי להגיע אליו.
2. כאשר אתם נותנים לכלב שלכם עצם ללעיסה, בדקו באיזו רגל משתמש בכדי לייצב אותה.
3. נסו לצפות ולראות איזו רגל מובילה את כלבכם כאשר הוא עובר ממצב עמידה או ישיבה להליכה.
מה הרגל המועדפת של הכלב שלי אומרת עליו?
שאלה נפוצה במחקרים הבודקים את העדפות הרגליים כל בעלי החיים שלנו היא האם להעדפה כלשהיא יש גם השלכה על אישיות או התנהגות.
מחקרים ישנים וחדשים אכן הצליחו לקשר העדפות צד מסוימות להתנהגויות ומזג שונים. לדוגמא, מחקר מ-2006 שנערך באוניברסיטת ניו-אינגלנד מצא כי הצורה בה כלבים משתמשים בכפות רגליהם יכולה "לחזות" את הדרך בה יגיבו לרעש. ואף יותר ספציפית – כלבים אמבידקסטרוזים נוטים להגיב יותר בחוזקה לרעשים כמו זיקוקין או רעמים.
על-פי מנהל המחקר, ד"ר ברנסון – "נראה כי כלבים שאין להם העדפת צד ספציפי נוטים לחוות תגובות רגשיות אינטנסיביות למספר נרחב של גירויים. אלו שיש להם העדפה כלשהיא נוטים להיות בעלי יכולת טובה יותר של ויסות רגשי לגירויים." מומחים רבים אחרים ברחבי העולם מסכימים כי לממצאים אלו יש את הפוטנציאל לחסוך זמן וכסף רב על הכשרות כלבים לתפקידי נחייה, חילוץ והצלה ועוד, היות ופחד / תגובות שליליות לרעש הן הסיבות העיקריות שבגללן כלבים נפסלים.
יחד עם זאת, הסיבה למחקרים בעניין צדדים מועדפים של בעלי חיים אינה רק עניין ביכולות מוטוריות או קואורדינציה, אך גם בגלל שמדעני מוח רבים מאמינים כי הדבר יכול להסביר ולנבא גם כיצד מוחות שונים מאורגנים מבחינה רגשית. ההבדל העיקרי בין כלבים לבני אדם בתחום זה, הוא שבעוד ש-90% מאוכלוסיית האנשים בעולם הם ימניים ורק- 10% שמאליים, בכלבים אחוזי ההעדפות מפוזרים באופן הרבה יותר שווה. יחד עם זאת, היות ואנו יודעים כי לכלבים רבים יש העדפה לצד זה או אחר, מדענים רבים מבקשים לדעת האם יש גם הבדלים רגשיים בין העדפות שונות.
דוגמא אחת היא מחקרו של ד״ר לוק שניידר מאוניברסיטת אדלאייד באוסטרליה. יחד עם צוותו, ערך מחקר על שבעים ושלושה כלבי מחמד. בתחילה, בדקו ומצאו כי 34% מהכלבים היו שמאליים, 29% ימניים ול-37% לא הייתה העדפה ספציפית (אמבידקסטרוזים). לאחר שעשו זאת, השתמשו במספר מדדים מדעיים בכדי לבחון גורמים ומאפייני התנהגות שונים, כגון - חברתיות, פחד, התרגשות, יכולת למידה, ואגרסיביות.
בעוד שרוב המידע שנאסף לא הראה הבדלים דרמטיים בין סוגי ההעדפות, התוצאות המעניינות ביותר הופיעו דווקא כאשר נבחנה התנהגות אגרסיבית כלפי אנשים או כלבים זרים. המחקר מצא כי כלבים שמאליים נטו להביע תגובות אגרסיביות כלפי זרים באופן משמעותי, בעוד שאלו ללא העדפה כמעט ולא הראו כלל. באופן מעניין ביותר, תוצאות אלו דומות לאלו במחקרים על בני אדם, בהם נראה שגם אנשים שמאליים נוטים להגיב באופן שלילי ואף אגרסיבי למצבי לחץ, בניגוד לעמיתיהם הימניים.
חשוב לזכור, כי ישנם גורמים רבים אחרים היכולים להשפיע על הנטייה לתגובות אגרסיביות אצל בני אדם וכלבים כאחד. גורמים כגון גיל, מין, היסטוריה אישית ורפואית וכמובן- גנטיקה. אך תוצאות מחקרו של ד״ר שניידר ורבים אחרים יכולות להעיד ולאשר את הסברה כי קווי הדמיון והמשותף בין מוחנו לבין מוחותיהם של כלבינו הם רבים מכפי שחשבנו. ומי יודע, אולי זו הסיבה שהם חברינו הטובים ביותר?
למידע ושאלות בכל נושא, אתם מוזמנים לפנות אלינו במרכז הוטרינרי רמת-השרון
03-5403368
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון