מאת: נתי אדרי, אסיסטנטית במרכז וטרינרי רמה"ש 03-5403368
מוערך כי מספר חתולי הרחוב בישראל הוא בין1- 2 מיליון (רבע מאוכלוסיית ישראל) – בד"כ הם הצאצאים של חיות שאבדו/ ברחו/ הגיעו בתקופת המנדט הבריטי (כמניעה לעכברושים) ועכשיו הם חיות רחוב, הנעזרות בבני אדם בשביל לשרוד.
אז איך נוכל לעזור להם?
• מתי ?
מומלץ לבחור שעה קבועה כדי שהחתולים לא יישבו ויחכו לנו כל היום ויהיו חשופים לסכנות הרחוב עדיף להאכיל מוקדם מאד בבוקר או מאוחר מאד בערב.
• כמה?
מאכילים פעם אחת בכל 24 שעות!
• איפה?
נקודת ההאכלה– מומלץ רחוק מעיני השכנים! מיקום שקט, חבוי ומוגן עבור החתולים והמזון.
• איזה מזון?
מומלץ יבש איכותי וטרי.
לחתולים גורים/ חתולים מבוגרים/ בעלי בעיות בפה: ניתן להוסיף מזון רך ו/או להרטיב במים חלק מהמזון היבש. כמו כן יש לשמור על ניקיון קערות המזון בתדירות יומית.
• איכות המזון – אנא קראו את התווית על גבי האריזה. מומלץ לרכוש:
1.מזון המכיל עוף ו/או דגים כמרכיב ראשון ברשימה. מזון מסוג זה יקר ואיכותי יותר.
2.אפשרות שניה היא מזון אשר מרכיב ראשון בו הוא “קמח עוף/דגים”.
אנא- דעו שמזון אשר מרכיבו הראשון הוא “תירס” הינו מזון ירוד, ולכן דרוש יהיה לחתולים הרבה מאד ממנו בכל האכלה כדי להשביע את צרכיהם הפיזיים.
עשו שיקולכם ונסו לאתר חנויות מזון ידידותיות למאכילי חתולים ברחוב וגם הצטרפו למאכילים נוספים (דרך האינטרנט) כדי להיות בקבוצות רכישה של מזון לחתולים לצורך הוזלתו עבורכם.
• כמות המזון– הכמות תלויה מאד באיכות המזון. ככל שהמזון איכותי יותר החתולים יזדקקו לכמויות קטנות יותר כדי לשבוע לאורך זמן. מזון ירוד באיכותו לא משביע החתולים ונדרשת ממנו כמות גדולה בכל האכלה.
בכל מקרה- אנא שימו לחתולים שפע מזון יבש וראו כמה נשאר עד למועד ההאכלה למחרת. אם יש מעט שאריות על קרקעית הקערה – זו הכמות הנכונה. אם אין פירור – דאגו להוסיף לכמות הבסיסית ואם יש שפע של מזון בקערה לאחר 24 שעות – קצצו בכמות.
• מים – טריים ונקיים בכל מועד ההאכלה.
כלי ההאכלה והמים חייבים להיות נקיים, קערות סדוקות צוברות לכלוך וחיידקים שיכולים לגרוע את המצב הבריאותי שלהם
• ניקיון האזור– תמיד לשמור על ניקיון מלא , למען בריאות החתולים ,למען איכות הסביבה, מניעת מטרדים וסכסוכי שכנים.
• מומלץ מאד– לשהות בקרבת החתולים (במרחק המאפשר להם לנהוג באופן חופשי וללא פחד) בעת האכילה, כדי לוודא שאכן כולם מקבלים מזון .
חשוב לראות האם יש חתולים , אשר נזקקים להאכלה במקום מעט מרוחק יותר (צעירים ו/או חלשים) ויש לדאוג לכך בעת ההאכלה הרגילה עצמה.
ניתן גם לראות האם יש בעיות פיזיולוגיות כלשהן הדורשות התייחסות וטרינרית
• שימו לב במיוחד – לחתולים אשר מתקשים ללעוס (צועקים , בורחים מהאוכל ו/או מריירים) , אלו אשר הורידו במשקל באופן בולט וכמובן אלו אשר מתנהגים באופן יוצא דופן. במידה ויש בפינת האכלה שלכם חתולים שזקוק לטיפול וטרינרי ואין ביכולתכם ללכוד אותו- ניתן לפנות למוקד העירוני בעירכם או למוקד החילוץ וההצלה של אחת מאגודות הרווחה לחיות רחוב ( S.O.S , תנו לחיות לחיות וכו')
• נסו/השתדלו שלא להרגיל את החתולים למגע יד אדם, אם הם לא מעוניינים בכך.
אם ישנם חתולים מאד חברותיים ובמיוחד כאשר הם צעירים – שיקלו לחפש להם בית מתאים, אוהב וקבוע ובדקו האם הם מתאימים לחיות בתוך בית , התייעצו עם אנשי מקצוע.