דף מידע בנושא עיקור כלבות
03-5403368

מידע

כתבות

דף מידע בנושא עיקור כלבות

מאת: דר. נרי וטרינר

 

אנו במרכז הוטרינרי רמת השרון ממליצים מאוד על עיקור כלבות!!! מהם היתרונות בעיקור?לניתוח עיקור הכלבה יתרונות רבים, אותם ניתן לחלק לשלוש קבוצות עיקריות:
1.      בריאותי:

    עיקור כלבה בגיל צעיר מונע כמעט לגמרי (~90%) התפתחות סרטן העטינים ומונע לגמרי סרטן רחם ושחלות בכלבות מבוגרות.
    עיקור כלבותמונע לגמרי התפתחותן של דלקות רחם (pyometra). דלקות אלה, הנגרמות בשל שינויים הורמונאליים החלים בגופן של כלבות לא מעוקרות, הינן מסכנות חיים ונגמרות, ברוב המקרים, בניתוח עיקור חירומי. ניתוח זה טומן בחובו סכנה לחיי הכלבה ומחירו יקר משמעותית ממחיר העיקור.
    עיקור הכלבה מונע בעיות הורמונאליות שונות בכלבות דוגמת הריון מדומה, בעיות עור הורמונאליות ועוד.

 

2.      התנהגותי: כלבות מיוחמות מושפעות משינויים הורמונאליים הגורמים לשינויים התנהגותיים; הכלבה הופכת קולנית וחסרת שקט, מפרישה הפרשות דמיות מאיבר מינה ונוטה לברוח על מנת לחפש זכרים. בזמן היחום מושכת הכלבה זכרים רבים המתגודדים סביבה (או סביב לבית) ועלולים להוות מטרד לבעלי הכלבה ולשכנים.

3.      אידיאולוגי/ סביבתי: בסביבה המודרנית בה אנו חיים יש פיצוץ אוכלוסין של כלבים (וחתולים) נטושים המתרבים ללא בקרה. רובם המוחלט של הגורים ימצאו את מותם בשל מחלות, תאונות דרכים, רעב ופגעי מזג אויר. עיקור הינו פעולה הומאנית שנועדה למנוע מצבים קשים מעין אלה.
נסו להיזכר בפעם האחרונה בה הייתם בכלביה עירונית או במכלאות של אחת העמותות הדואגות לבעלי חיים עזובים. כיצד הרגשתם אל מול עיניהם של עשרות הכלבים העזובים במקום? מצב זה יכול היה להימנע בזכות הטמעת העיקור כפרוצדורה שגרתית.
האם ישנם חסרונות בניתוח עיקור כלבות?ישנם כמה 'מיתוסים' או 'אמונות' באשר להשפעות השליליות הנגרמות ע"י עיקור כלבות. זה המקום להדגיש כי רובם ככולם אינם נכונים! ככלל, לניתוח עיקור אין כל השפעות שליליות או חסרונות משמעותיים העלולים לפגוע בכלבה המעוקרת.

    בניגוד לדעה הרווחת, לפיה עיקור משנה את אופיו של בעל החיים, בפועל שנים של ניסיון ומחקר בנושא הוכיחו כי אין כל שינוי באופיו של בעל החיים. הכלבה נשארת בדיוק אותה הכלבה כפי שהייתה.
    מיתוס פופולארי נוסף הוא שעיקור או סירוס גורמים לחיית המחמד שלנו להשמין. השמנה נגרמת בשל אכילה רבה (=צריכת קלוריות עודפת). ניתוח עיקור אינו גורם, בשום דרך, לעליית משקל. כל עוד נקפיד על דיאטה מתאימה ואורח חיים בריא (טיולים ופעילויות המאפשרות הוצאת אנרגיה), חיית המחמד שלנו לא תשמין או תהפוך לעצלה.

מתי מומלץ לעקר?אנו ממליצים לעקר או לסרס את בעל החיים בגיל  6 חודשים.   הכנות לקראת הניתוח:ביום הניתוח יש להביא את בעל החיים כשהוא בצום (מניעת מזון מחצות הלילה, מים ניתן לתת באופן חופשי). ביום הניתוח אנו מבצעים:

·        בדיקה גופנית מלאה, על מנת לוודא שבעל החיים בריא לחלוטין.

·        ספירת דם על מנת למזער אפשרות של תופעות לוואי או סיבוכים במהלך ההרדמה.

·        בעל החיים מקבל זריקת טשטוש, כהכנה להרדמה.
·        החדרת קטטר ורידי – דרכו ינתנו חומרי ההרדמה ובעזרתו מספקים לבעל החיים נוזלים ותרופות בעת הניתוח.

 

מהלך הניתוח:ניתוח עיקור כלבה משמעותו הוצאת השחלות והרחם מן הגוף (זוהי הדרך היחידה המומלצת כיום). לשם כך מבצעים חתך מינימלי (מספר ס"מ אורכו) בבטן בעל החיים. ברוב המקרים חתך זה מחלים מבלי שיותיר צלקת בגוף.
 

במרפאתנו מבוצע הניתוח על ידי צוות מקצועי, הכולל וטרינר וצוות אסיסטנטים, תוך שימוש בפרוטוקול הרדמה מתקדם ובטוח בגז. במהלך ההרדמה מחובר בעל החיים למכונת הרדמה, לחמצן, למכשירי ניטור המודדים פרמטרים חיוניים, דוגמת נשימות וקצב לב וכן לעירוי נוזלים הניתן ישירות לוריד. הניתוח אורך כשעה. בסיומו מקבל בעל החיים זריקת אנטיביוטיקה וכן זריקה נגד כאבים.
לאחר הניתוח:בעל החיים מנותק ממכשירי ההרדמה והניטור ומועבר להתאוששות, במהלכה הוא מצוי תחת השגחה אישית של איש צוות המוודא כי תהליך היקיצה יתרחש ללא כל בעיות.לאחר מספר שעות משוחרר בעל החיים לביתו כשהוא ער ויציב, אך לעיתים עדיין מעט מטושטש. השחרור מבוצע ע"י וטרינר, שיספק לך את כל המידע באשר לתהליך ההחלמה והטיפול הנחוץ.
 

במידת הצורך יקבע לך תור לביקורת לאחר מספר ימים. כ- 10 ימים לאחר הניתוח מוסרים התפרים. במהלך הימים שלאחר הניתוח ייאלץ בעל החיים לחבוש קולר אליזבטאני וזאת על מנת שלא יפתח את התפרים ויאפשר לאזור להחלים כראוי. אנו במרכז הוטרינרי רמת השרון מודעים לכך שיום הניתוח הינו יום מתוח ומלחיץ עבורכם, ועל כן אל תהססו לפנות אלינו בכל עת על מנת לקבל עידכון באשר לחיית המחמד שלכם. אנו מזמינים אתכם לצפות בהדגמה מצולמת של הליך עיקור כלבה באתר youtube תחת הכתובת הבאה:

עיקור כלבות (לא לבעלי קיבה רגישה).