דלקת חניכיים ופה בחתולים
03-5403368

מידע

כתבות

דלקת חניכיים ופה בחתולים

מאת: ד"ר דורון נרי  - רופא וטרינר

האם החתול שלכם איבד את התיאבון ללא כל סיבה נראית לעין?
יכול מאוד להיות כי הוא סובל מדלקות בחלל הפה מבלי שתהיו מודעים לכך.


על מה בעצם מדובר?
חלל הפה הינו אזור רגיש מאוד לזיהומים ולמחלות. הזיהומים הנפוצים ביותר שאנו נתקלים בהם הינם דלקת חניכיים (ג'ינג'יביטיס) ודלקת פה (סטומטיטיס). וטרינר רמת השרון, וטרינר הרצליה
בעיות חניכיים ושיניים מלוות בכאב עז אשר משתנה בעוצמתו בהתאם לחומרת המחלה ועלולות לכלול דימום, כיבים, זיהומים ולעיתים אף גידולים בחלל הפה. כל אלו יכולים לגרום לירידה בתיאבון ובכך לסכן את בריאות חתולכם. כאשר מדובר במחלות פה יש להבחין בין מקרים שונים. גורי חתולים סובלים לעיתים מדלקת חניכיים קלה לקראת בקיעת השיניים הקבועות ונשירת שיני החלב.


לרוב אין צורך בטיפול במקרה זה, אך בכל מקרה מומלץ להיוועץ עם הווטרינר. לעומת זאת, בחתולים בוגרים, דלקת חניכיים דורשת טיפול ולכן מומלץ להגיע אלינו לבדיקה.
הטיפול יכול להשתנות בהתאם לחומרת המקרה - מצחצוח שיניים שגרתי במשחת שיניים ווטרינרית ועד לניקוי שיניים המתבצע בהרדמה מלאה, על כך ארחיב בהמשך.
גורמים וסימנים לבעיות בחלל הפה:ידועים שלושה גורמים עיקריים שנמצאו קשורים למחלות חניכיים וחלל הפה:

    נוכחות הפלאק (שילוב של חיידקים ואבן) על השיניים.


    פגיעה במערכת החיסון, לעיתים עקב זיהומים או מחלות אחרות המדכאות את מערכת החיסון, המעלה את הרגישות לזיהומים ודלקות. למשל, איידס של חתולים - FIV.


    גורמים נגיפיים נוספים הפוגעים בחלל הפה כמו נגיף הקליצ'י אשר גורם כיבים קשים בפה בעיקר בגורים.

 

כל אחד מהסימנים הבאים יכול לרמוז לכם כי חתולכם סובל מבעיות בחלל הפה:

    ריח רע מהפה
    ריור יתר                                
    אבדן תאבון
    אבדן משקל
    דימום מהחניכיים
    תנועות ומשחקים עם הפה בזמן האכילה או בין הארוחות
    פרווה מוזנחת בהעדר ליקוק וטיפוח עצמי

 

איך מאבחנים את הבעיה?
רוב בעיות השיניים יכולות להתגלות בבדיקה שגרתית אצל הווטרינר, בעת ביצוע חיסונים שנתיים ובדיקה ווטרינרית מקיפה.
בעת הבדיקה השגרתית, הווטרינר בודק את חלל הפה כך שניתן להבחין בדלקת בחניכיים, כיבים בפה, פגיעות בשיניים, אבן שן ופלאק על השיניים וכל סימן נוסף למחלה בחלל הפה.

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה


לעיתים יהיה צורך לבצע בדיקות דם כלליות, צילומי רנטגן ולקיחת דגימות תרבית או אפילו ביופסיה. כיצד מונעים ומטפלים בדלקות חניכיים ופה? דיאטה נכונה, שמירה על היגיינת שיניים, צחצוח שיניים במשחה מיוחדת המכילה  אנזים מיוחד וניקויי שיניים שגרתיים עוזרים לשמור על פה בריא, מפחיתים את הצטברות הפלאק ואבן השן ומונעים בעיות, דלקות ומחלות בחלל הפה.
מומלץ להרגיל את חתולכם לצחצוח שיניים כבר מגיל צעיר.


צחצוח שיניים או שימוש בפורמולות מיוחדות של מי פה יכול להקטין את הסיכוי לדלקות חניכיים ופה.במידה ולחתול שלכם יש רגישות גבוהה למחלות בחלל הפה, מומלץ לעבור למזון מיוחד לבעיות שיניים. עם הזמן, אבן שן ופלאק מצטברים על השיניים לכן יש צורך בניקוי שיניים תקופתי לשם הסרתם. במידת הצורך, לאחר ניקוי השיניים, החתול ישלח הביתה עם טיפול תרופתי כגון: אנטיביוטיקה, תרופות נגד דלקת ומשככי כאבים. 

 

מה הסיכויים להחלמה?
תלוי במקרה, בחומרת הסימנים והמחלה, יש מקרים בהם לא ניתן לרפא את המחלה ויש צורך בטיפול ארוך טווח ויומיומי על מנת לאפשר לחתול איכות חיים טובה יותר. במקרים אחרים החתול יגיב היטב לטיפול ואף יחלים לחלוטין.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה