דלקת בלחמית העין ממקור אלרגי בכלבים וחתולים.
03-5403368

מידע

כתבות

דלקת בלחמית העין ממקור אלרגי בכלבים וחתולים.

מאת : עידן נווה , אסיסטנט במרכז וטרינרי רמת השרון.
 

הלחמית היא קרום שמפריש רירית, בדומה לחלק הפנימי של הפה והאף, אשר מכסה את גלגל העין ומרפד את החלק הפנימי של העפעפיים. הלחמית גם מכסה את העפעף השלישי (או "הקרום המנקה", אשר לכלבים וחתולים יש אך לבני אדם אין).

בדרך כלל, כאשר הלחמית מודלקת אנחנו נראה את הרקמה אדומה ונפוחה. מהעין יצאו הפרשות עכורות לבנות, ירוקות או צהובות. יכולים להיות מצמוץ או פזילה. עלולים להיות נפיחות או אודם מסביב לעין.

לעתים יופיעו סימנים נוספים כמו – גירוד, נשירת שיער מסביב לעין, הפרשות מהאף, עיטוש או שיעול.
הפרשות עין צהובות או ירוקות מקושרות לדלקת זיהומית ואילו הפרשות לבנות או שקופות מקושרות למקור אלרגי.

כל גזע של כלב או חתול עלול לפתח דלקת בלחמית העין ממקור אלרגי. גזעים אשר נוטים לדלקות עור או אטופיק דרמטיטיס (atopic dermatitis), לרגישות יתר או תגובתיות יתר למגוון חומרים נפוצים לא מזיקים כמו אבקנים לדוגמא, יהיו אף בעלי נטייה לדלקת בלחמית העין.

דלקת זו נפוצה מאוד בקרב בעלי חיים בוגרים צעירים אך כמובן יכולה להתפתח בכל שלבי החיים.

במצב אלרגי זה, אלו הם הגורמים הנפוצים:

-אלרגיות ידועות

-נטייה תורשתית

-אבק/עובש

טיפול:
לרוב דלקת בלחמית העין תטופל בטיפות או משחות עין המכילות קורטיקוסטרואידים (כמו דקסמתאזון או הידרוקורטיזון). הוטרינר שלכם קודם כל יבדוק האם קיימים כיב או שריטה בעין באמצעות צביעתה בצבע מיוחד בשם פלורסצין והארה עם אור סגול אשר יחשוף כיבים אם קיימים.
במידה ויש כיב, הטיפול לא יכלול סטרואידים אשר עלולים לעכב החלמה.

בדלקת ללא כיב, סטרואידים ו/או אנטיהיסטמינים שיינתנו דרך הפה גם הם יכולים לעזור, בייחוד בקרב חיות מחמד עם מחלת עור קשורה.
אנטיהיסטמינים מקומיים ללא מרשם יכולים להועיל, בעיקר כשיש גירוד. עם זאת, יש להיוועץ בוטרינר כדי להתאים את התרופה הכי טובה למצב.
יש לשים לב שמייצבי תאי מאסט ואנטיהיסטמינים הם בעלי השפעה משתנה והתוצאות הקליניות מגוונות.

ניתן להשתמש בתמיסות סיליין (NaCl) לעיניים פעם או פעמיים ביום להסיר הפרשות שהצטברו. בנוסף הן עוזרות להפחית גירוי חיצוני על ידי שטיפת לכלוך - אבק/פסולת/אבקנים.
כחלק מהטיפול יש למנוע מבעל החיים לגעת בעין המודלקת – היא מאוד מגורה ולכן הם ינסו לשפשף אותה באמצעות כפות רגליהם או להתחכך ברהיטים. לצורך כך הוטרינר ימליץ על חבישת כובע (קונוס). זה חשוב במיוחד עבור הגזעים פחוסי האף כמו פג או שיצו אשר נוטים לבעיות עיניים.

הוטרינר ימליץ על ביקורת לאחר טיפול על מנת לבדוק אם חל שיפור. אם לא חלה הטבה, הוא אולי ימליץ על טיפול חזק יותר לאלרגיה או שימליץ על ביצוע טסטים לאלרגיה אשר יזהו מהי האלרגיה של בעל החיים וכך ניתן לעצור את החשיפה לגורם זה.

מניעה

הדרך הכי טובה למנוע דלקת ממקור אלרגי – היא לצמצם חשיפה למעורר התגובה – האלרגן.

ניתן לערוך טסטים לאלרגיה על מנת לברר מהם הגורמים לתגובה האלרגית.
אם המקור הוא אלרגיה לאבק – יש לנסות ולהפחית למינימום את האבק בבית. ניתן לשקול להשתמש במכשירים מסנני אוויר שיורידו את כמות האבק באוויר הבית.
אלרגיה לרוב אינה נפתרת – אך כן ניתן לצמצם/למנוע חשיפה לגורמים השונים וכך למנוע תגובה אלרגית ולגרום לחיית המחמד להרגיש יותר טוב.
 

 

למידע נוסף מוזמנים ליצור איתנו קשר
מרכז וטרינרי רמת השרון .
03-5403368