דיאטה בחיות מחמד
03-5403368

מידע

כתבות

דיאטה בחיות מחמד

מאת: הגר ספיבק, מנהלת מרכז וטרינרי רמה"ש

עודף משקל מזיק לחיות מחמד בדיוק כמו אצל אנשים.
השפעות המשקל העודף על בריאות חיות המחמד נחקרה רבות. על פי נתונים ומחקרים של עמותת הרופאים הוטרינרית העולמית מוכח הקשר בין השמנה לשורה ארוכה של חוליים. להלן דוגמאות:

  • יתר לחץ דם-  הורדת משקל בלבד יכולה לעיתים להספיק על מנת לחזור לערכי לחץ דם נורמאליים.
  • סוכרת - הסיכון גבוה בקרב כלבים וחתולים שמנים. הורדת משקל מספיקה לעיתים קרובות להוריד את ערכי הסוכר לתקינים.
  • כולסטרול גבוה -  ערכים גבוהים של כולסטרול על כול הסיכונים שכרוכים בכך מאפיין כלבים וחתולים שמנים.
  • בעיות נשימה מחמירות ככול שהמשקל עולה הנשימה יכולה לעיתים להיפסק אפילו לדקה שלמה, קצב הלב מופרע והתוצאות עלולות להיות חמורות. מדובר במיוחד בכלבים וחתולים בעלי אף פחוס, כדוגמת פאג, שיצו וחתולים פרסים. נשימה לא סדירה מובילה לעיתים קרובות גם להפסקות שינה ולעייפות. נטייה נוספת בקרב חיות מחמד שמנות היא נחירה על כול המשתמע.
  • בעיות פרקים - חיות מחמד בעלות משקל עודף נוטות לפתח נזקים במערכות השריר והשלד באופן משמעותי יותר מחיות מחמד בעלי משקל ממוצע. נזקים אלו, המאופיינים בשחיקה ובלייה של השלד ורקמותיו, הינן תוצאה של מחלה ניוונית (ארטריטיס). למשל, במקרים מסוימים הסיכון לקרע ברצועה הצולבת בברך גדולים פי ארבע עד חמש בקרב חיות מחמד שמנות.

 

למה מחלה זאת מופיעה יותר אצל חיות מחמד שמנות?
ההסבר לתופעה מתמקד, כנראה, בשתי סיבות. ראשית, עודף משקל יוצר עומס מכני על השלד והרקמות התומכות בו. עומס מצטבר זה מהווה גורם רב חשיבות בבלאי הנוצר במפרקים. שנית, חיות הסובלות מעודף משקל נוטות לעסוק פחות בפעילות פיזית, דבר המוביל לאורך זמן להתנוונות השרירים וירידה בגמישות המפרקים.

 

אז איך עוצרים את הנזק במפרקים?
החדשות הטובות הן שירידה במשקל יכולה לעיתים קרובות להוות גורם בולם לנזק ותחילתו של שיקום. כמובן שככול שנקדים להפחית במשקל חיות מחמד כך ייטב אין לשכוח שעיסוק בפעילות ספורטיבית הינו גורם מפתח להפחתה במשקל. ודיאטה מתאימה לחיות מחמד ביחד עם פעילות קבועה הם שילוב טוב להפחתה במשקל.

 

לסיכום

כאשר כלבים צורכים פחות קלוריות הגוף מתחיל לפרק את השומן שנאגר בגוף, וכתוצאה מכך מתחילים לרזות.  הדיאטה צריכה להיעשות בקפידה ולא תוך הרעבת הכלב. מזונות מומלצים לכלבים בעלי עודף משקל הם: אוביסטי של רויאל קנין, R/D  של הילס, OM של פורינה, ורסטריקטד קלורי של יוקנובה. חובה להתייעץ עם וטרינר לפני תחילת הדיאטה.
הכלב / חתול צריך להיות במעקב משקל צמוד ולהגיע למרפאה פעם בשבוע לשקילה. חשוב מאוד, לא להוסיף שאריות אוכל שלנו למזון הכלבים או לתת עוגיות או צ'ופרים מעבר למזון הדיאטטי מומלץ על מזון שמכיל יותר סיבים אשר אינם נספגים במעיים דבר שעוזר להורדת משקל.


בכל שאלה בנושא דיאטה לכלב מומלץ להתייעץ עם הוטרינר.