גידולים בכבד בחיות מחמד- איך מאבחנים ומה אפשר לעשות?
03-5403368

מידע

כתבות

גידולים בכבד בחיות מחמד - איך מאבחנים ומה אפשר לעשות?

הווטרינריה המודרנית כבר מזמן הוכיחה לנו שגידולים אינם נחלת בני האדם בלבד. לחיות המחמד ישנה מערכת ביולוגית דומה מאוד לזו שלנו, ועל כן הם עלולים לפתח מחלות ובעיות דומות. דוגמא נפוצה לכך, היא גידולים בכבד. אך בעוד שלנו ישנה הפריווילגיה והיכולת לבטא כאשר משהו לא בסדר, לכלבינו או חתולינו- אין. אם כך, כיצד נוכל לזהות את סימני המצוקה, ומה ניתן לעשות לגביהם?


מאת: ד"ר מעיין אבנון, המרכז הווטרינרי רמת-השרון והרצליה

 


גידולי כבד לרוב מאובחנים בכלבים וחתולים מבוגרים, כלומר- בני מעל 10 שנים. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי חלקם יכולים להופיע גם בגיל צעיר הרבה יותר. סוגי הגידולים הנפוצים הם לרוב שונים בין כלבים וחתולים, ואינם מושפעים כלל מגזע או מין החיה. 


בתחילתה של המחלה לרוב אין סימנים הנראים לעין, אך עם התפתחותה עלולים להופיע סימנים שאינם ספציפיים, כגון - חוסר תיאבון, שלשולים, הקאות, אפתיה, חולשה, ירידה במשקל ועלייה בכמות השתייה וההשתנה. בחלק קטן מהמקרים אנו עלולים לראות גם צהבת, נפיחות של הבטן או אפילו קריסה פתאומית של בעל החיים.

 

איך מאבחנים?


אם כלבכם או חתולכם מראה את אחד הסימנים המוזכרים או אינו מתנהג כהרגלו, חשוב להביאו בהקדם לבדיקה אצל וטרינר. לאחר בדיקה גופנית מקיפה, אם עולה החשד שמדובר בבעיה בכבד (או כל בעיה פנימית למעשה) הצעד הבא יהיה לבצע בדיקת דם.


בדיקות הדם הן כלי המאפשר לנו להבין את מקור הבעיה או לצמצם את האפשרויות בכדי שנדע מה לחפש. יחד עם זאת, הן לא מאפשרות אבחון סופי. ממצאים אשר יכולים להצביע על בעיה כבדית הם לרוב שינויים באנזימי הכבד או בתפקודיו (צהבת, רמות חלבון נמוכות ועוד), אנמיה, עלייה בספירה הלבנה ועלייה במספר טסיות הדם.
במקרה בו ממצאי בדיקות הדם חשודים, האבחון הסופי נעשה לרוב על-ידי הדמיה של חלל הבטן באולטרסאונד. במקרים בהם אכן ישנם גידולים בכבד (או באחד האיברים הסמוכים), בדיקת האולטרסאונד יכולה לעזור בהערכה של גודלם, מצב הכבד והערכת שלב המחלה והאם ניתן להתערב כירורגית. הבדיקה אינה דורשת הרדמה או טשטוש ברוב המקרים.


בהדמיה ייבדקו גם איברים נוספים (כליות, כיס מרה, טחול וכדומה) ובמידה ויש צורך תילקח דגימה באמצעות מחט לבחינה תחת מיקרוסקופ. ב-60% מן המקרים, דגימה מיקרוסקופית מאפשרת אבחנה מדויקת וקביעה של הליך טיפולי. במידה ותוצאות הבדיקה אינן ברורות, ניתן לקחת ביופסיה תחת הרדמה. אבחונים נוספים יכללו צילומי בית חזה לבדיקת גרורות וחיפוש ודגימת מסות נוספות.
במידה ואכן אבחנו גידול, השאלה הראשונה שיש לשאול היא האם מדובר בגרורה או בגידול ראשוני של הכבד. התשובה לשאלה זו לרוב תשפיע על אפשרויות הטיפול ואורך החיים הצפוי. לצערנו, ברוב המקרים בהם הכבד כבר מכיל גרורות, סיכויי הצלחת הטיפול וזמן שרידות החיה לטווח הארוך קטנים משמעותית. לכן, יש חשיבות גבוהה מאוד לאבחנה וטיפול מוקדם.

 


גידולי כבד ראשוניים - טיפול ופרוגנוזה


גידולי כבד ראשוניים מוגדרים לפי צורתם ולפי מקור התאים שמרכיבים את הגידול. הגידול יכול להיות מפושט בכל הכבד או להופיע כמסה \ מסות בודדות ומוגדרות.
הגדרות אלו חשובות לקביעת אופציות הטיפול, מכיוון שבמקרה של גידול יחיד וקטן לדוגמא, ישנה האופציה להסרתו בהתערבות כירורגית. אך גידול מפושט או מספר גידולים גדולים ברחבי הכבד- אינם ניתנים להסרה.


דוגמא לגידול ראשוני אשר נפוץ בכלבים הוא אדנוקרצינומה של הכבד. מדובר בגידול אלים, המסוגל (כאשר אינו מטופל בזמן) לשלוח גרורות אך במקרים רבים ניתן להסרה כירורגית. כאשר קיים גידול אחד בלבד, הסיכוי לגרורות עומד על כ -37% ולכן מומלצת הסרה בניתוח. כאשר קיימות מספר מסות, הסיכוי לגרורות קרוב ל – 100% והסיכוי לריפוי בהסרה כירורגית קטן. לעיתים מומלץ על הסרה חלקית, בכדי להביא לשיפור במצב הקליני ואיכות החיים, אך לא לריפוי. היות וגידולים מסוג זה גדלים לאט יחסית, לאחר הסרה חלקית, זמן השרידות של כלבים רבים יכולת להגיע למספר חודשים חודשים ואף שנים.


דוגמא לגידול ראשוני נפוץ בחתולים הוא אדנומה של הכבד, גידול שפיר שלרוב אינו גורם לסימני מחלה ואינו דורש טיפול.
לעומת זאת, גידולי תעלת המרה גם הם נפוצים בחתולים. במקרים אלו, גם גידול האדנומה עלול לגרום לסימני מחלה כאשר המסה גדולה מאוד וחוסמת את דרכי המרה, והסרתו לרוב מביאה לריפוי מלא. גידול אלים של תעלת המרה (קרצינומה) נפוץ פחות, ולעיתים גם לו ניתן לבצע טיפול כירורגי. אך לרוב זמן השרידות לאחר ניתוח קצר (כשישה חודשים) ובמקרים רבים קיימות כבר גרורות בזמן האבחון.


גידולים מסוג סרקומה לרוב אינם מתגלים בשלב הראשוני בכבד, אך במקרים שכן אנו עלולים לגלות מקרים כגון המנגיוסרקומה ראשונית (גידול של כלי דם) או פיברוסרקומה ראשונית(גידול של רקמת חיבור). לרוב ניתן לטפל בגידולים אלו בכימותרפיה, לשיפור משמעותי באורך ואיכות החיים.

 


גידולי כבד גרורתיים


אחד מתפקידיו (הרבים) של הכבד הינו ניקוז וניקוי כל הדם שבגוף, ולכן הוא בין המקומות הנפוצים להיווצרות גרורות. כפי שצוין, במקרה בו אנו מוצאים גידולים גרורתיים המחלה עצמה כבר בשלב מתקדם יותר, ולכן קשה יותר לטיפול וריפוי. אחד הגידולים הגרורתיים הנפוצים הינו המנגיוסרקומה, של דפנות כלי הדם.


ברוב המקרים הגידול הראשוני יימצא בטחול, אך יכול למעשה להיווצר גם בכל מקום בו קיימים כלי דם. היות וסימניו מתפתחים לאט ולאורך זמן, לצערנו האבחון מתבצע לרוב לאחר קריסה של הכלב בשל איבוד דם לחלל הבטן, אך לפעמים מתגלה גם כממצא מקרי במהלך אולטרסאונד בטן. גידול נוסף שבמקרים רבים מביא לגרורות בכבד הוא לימפומה (לימפוסרקומה), של תאי דם לבנים מסוג לימפוציטים. לרוב הטיפול המומלץ הוא פרוטוקול כמותרפי, בדומה לגידול בבני אדם.

 

 

אין ספק כי גילוי של גידולים בחיות המחמד שלנו, בין אם שפירים או ממאירים, זה דבר מבהיל ולא נעים. אי הנעימות הזו כמובן גוברת כאשר אנו שומעים או קוראים נתונים על זמני שרידות נמוכים או טיפולים ארוכים ומסובכים. יחד עם זאת, חשוב מאוד לזכור שגילוי (מוקדם או מאוחר) של מחלות שונות או גידולים הוא קריטי לא רק למען ריפוי, אלא גם בכדי למנוע ולהקל על סבל מיותר.


לכן, מומלץ מאוד לנהל מעקב ולהקפיד על בדיקות תקופתיות אצל הווטרינר המטפל שלכם, במיוחד לבעלי חיים מבוגרים. אם הבחנתם בשינוי כלשהו בהתנהגות כלבכם או חתולכם (בהרגלי השתייה, אכילה, עשיית הצרכים או מצב רוח) או אם נדמה לכם כי משהו אינו כשורה, אל תהססו להגיע לבדיקה.

 


לשאלות בנושא זה או כל נושא אחר, מוזמנים לפנות אלינו במרכז הווטרינרי רמה"ש והרצליה

 


03-5403368