תחימה או חופשיות? כמה נקודות למחשבה שיקלו על ההחלטה שלכם בתהליך ההרגלה לצרכים של הכלב
אראל רגב- אסיסטנט ומאלף כלבים
בעלי כלבים אשר התחילו לגדל גור חדש, לעיתים נתקלים בדילמה כשרוצים להרגיל את הגור לעשיית צרכים- תחילה על פד, ולאחר מכן בחוץ. האם להשתמש בגדר גורים/כלוב או לתת לכלב חופשיות?
נכון, לפעמים זה נראה לנו כמו "כלא", ומאוד לא נעים, לתחום את הגור הקטן שלנו בגדרה/כלוב אך יש כמה נקודות שחשוב להכיר ולהיות סבלניים לגביהם.
במידה ותשלבו מאלף כלבים מקצועי לתהליך ההרגלה לצרכים של הגור שלכם, סביר להניח שתתבקשו לרכוש גדר גורים/כלוב. ויש לזה כמה סיבות טובות, כמובן, אם עושים את תהליך ההרגלה באופן הנכון.
נתחיל בעובדה שאם נבחר שלא לעבוד עם גדר גורים/כלוב, תהליך ההרגלה יהיה ארוך יותר וכמו כן יצור הרבה תסכול בקרב הבעלים. קשה מאוד לשים לב לגור הקטן כשיש לו את האופציה לטייל חופשי בבית, וסביר להניח שנפספס את הרגע בו הוא מרחרח את הרצפה בכדי לעשות צרכים- שלב בו אנחנו צריכים לעזור לו, כדי למקד אותו יותר. אם אנחנו לא נשים לב, הכלב יפספס. וכך תהליך הלמידה שלו וההבנה מתארך, ולרוב, הרבה זמן אחרי שסיים את כלל חיסוני הגורים שלו.
אז למה כדאי לעבוד עם תחימה?
חשוב לציין שגדר הגורים/הכלוב אינם עונש! השלב הראשוני בהרגלה יהיה גדר פתוחה (הגדר בנויה מכמה צלעות המחוברות זו לזו ויש לפתוח את אחד החיבורים ולהשאיר פתח) או לחילופים כלוב פתוח.
איזור התחימה יכיל בתוכו באיזור אחד פד גורים לעשיית צרכים, ובאיזור אחר קערת מים, ובאיזור נוסף המיטה של הכלב. כמובן שגם את קערת האוכל נשלב בזמן הארוחות, וההאכלה תתבצע בתוך התחימה. כמובן שבעבודה עם כלוב, לא ניתן להכניס את כלל האובייקטים הללו, אך כן נעשה תרגולי כניסה ויציאה מהכלוב תוך כדי מתן חיזוקים, וכמובן בהמשך- להישאר בכלוב (STAY) ובניית משך זמן בצורה הדרגתית.
זה המקום הכי טוב עבור הכלב!
בכל פעם שהכלב יוצר אינטראקציה כלשהיא עם הגדר- נחזק אותו. וכמו כן נחזק אותו כמובן גם על כל כניסה לאיזור התחימה שביצע על דעת עצמו. (לעיתים, כלבים יחששו מלהכנס תחילה לאיזור התחום, לרוב בעבודה עם כלוב, ויש לשלב תהליך נוסף של הרגלה בו אנחנו מכירים לו את האובייקט ולא להכניס את הכלב לכלוב פשוט ככה)
כשעושים הרגלה נכונה, וקורים רק דברים טובים באיזור התחימה, הכלב ימצא את עצמו באיזור יותר ויותר, כי בעזרת ההתניה, הוא מבין שכדאי לו להשאר שם. חלק זה מאוד קריטי מאחר וזה יוצר לנו גם הרבה מאוד שקט להמשך. אחרת, דמיינו שמכניסים אותך לכלוב או גדרה, מבלי להסביר לכם מה קורה, ומבלי שתוגמלתם על היותכם שם. לחץ, נכון? בלשון המעטה.
זו הבעיה הנפוצה ביותר כשלא עושים הרגלה כראוי, ובוחרים לשלב תחימה בתהליך ההרגלה לצרכים. מאחר וכשנלך לישון או לעבודה, כשהכלב בתחימה, הוא יתחיל לבכות, לילל, ואנחנו נבצע טעויות נפוצות , בעלי הכלבים, שניגשים ומתייחסים לבכי והיללות הללו באופן טבעי- כך אנו מפתחים בעיות התנהגות אחרות. ומעבר לכך- המון סטרס מיותר מצד הגור.
אחרי שהכלב מבין שאיזור התחימה הוא מקום טוב, וקורים בו דברים טובים, הוא ירגיש הרבה יותר בנוח להשאר שם.
עבודה עם תחימה מאפשרת לכם, בעלי הגור, לעקוב טוב יותר אחרי הכלב וריחרוחי הרצפה, ולעזור לו להגיע לפד מבלי לפספס.
עבודה עם תחימה תמנע בעיות כגון נזק בבית, נשיכות של בני הבית, וכמובן צרכים מפוזרים בכל מיני נקודות שונות.
אחרי שאנחנו שמים לב שהגור נכנס ויוצא מבחירה מאיזור הגדרה, זהו השלב בו נתחיל לבנות לו משך שהייה בצורה הדרגתית כשהוא בתוכה, וכמו כן גם מרחק.
חשוב מאוד לעבוד בצורה הדרגתית ולעלות לאט לאט את משך הזמן בו הגור נשאר באיזור התחום. כלומר, 5 דק' כשהוא בשקט, 10 דק' כשהוא בשקט והילך. במקביל לעליה ההדרגתית בזמנים, עלינו להתחיל להתרחק מן הכלוב או איזור התחימה- אם התחלנו כשאנחנו על הספה בסלון והגור נמצא בתחימה אבל יש קשר עין, לאט לאט נגדיל מרחק בצורה הדרגתית עד שהגענו למצב בו נותק הקשר עין- אך נשמר השקט.
כשעובדים בצורה הזו, גם ההופעה שלנו חזרה, היא חיזוק בפני הכלב. אבל כמובן שאם הצלחתם להגדיל את משך הזמן שהיה סגור בשקט, והגדלתם מרחק- חייבים להגיע חזרה גם עם חטיף טעים ושווה עבורו.
הכוונה היא, אל תכניסו את הגור הקטן לכלוב, תסגרו אותו, ותלכו לשעתיים. אפשר להבין מה יקרה בזמן הזה. וכמו כן, אל תקפצו ממשך זמן של 5 דק' ל20 דק', ואל תתרחקו מדי מהכלב כשבונים את המרחק בזמן ההישארות שלו בתחימה. גם אם תחילה צריך לעבוד בצעדים קטנים בכדי ליצור את הביטחון- זה מאוד חשוב ושווה את הכל.
כשעובדים בצורה הדרגתית ונכונה, ושומרים גם על סבלנות, ניתן להרגיל את הגור הקטן לאיזור התחימה שלו, והוא ילמד להשאר שם - ואפילו בכיף. העיקר-בבטחון רב.
כשההרגלה מתבצעת בצורה נכונה, וכיף לכלב להיות באיזור התחימה- אז אין בעיה שיהיה שם!
זה כל כך יקל לכם על תהליך ההרגלה של הצרכים. יהיה לכם מאוד קל למקד את הכלב לעשיית צרכים בנקודה אחת על הפד- כי כמעט ואין לו אופציה לפספס. יחסוך לכם הרבה מאוד נזק בבית כשהכלב עוד גור קטן, מאחר והוא יוכל להסתובב בבית כשאנחנו איתו, אך כשהולכים- יכול להיות בתחימה עד שמתרגל לעשות צרכים בחוץ. וכמובן- מניעת תסכול מצד הבעלים.
לפעמים התסכול שלנו כבני אדם, והציפיות שלנו מהכלב הקטן גבוהות מדי. ויש צורך להבין שחייבים לעזור לו בכדי להצליח ולנשוך שפתיים כשצריך כשהוא מפספס.
שורה תחתונה, היעזרו במאלף כלבים מקצועי להרגלה נכונה לכלוב ותחימה. זכרו את השלבים של ההרגלה וודאו שהיא מתבצעת בצורה נכונה והדרגתית. כי ההרגשה הטובה אצלנו כשאנחנו יודעים שהשארנו את הכלב בתחימה, תגיע רק אם אנחנו בטוחים במאה אחוז שטוב לו שם. אז אין קיצורי דרך- יש הרגלה נכונה וחיובית, למקום שהולך לשמש את הגור שלכם לתקופה.
אם יש לכם שאלה כלשהי, אתם מוזמנים לפנות אלינו למרכז וטרינרי רמה"ש. וכמו כן, רצוי לא להתחיל תהליך באופן עצמאי אלא בליווי מקצועי בכדי למנוע טעויות מיותרות.
*מאמר זה אינו בא ללמד אתכם הקוראים כיצד לבצע הרגלה זו בצורה הנכונה, אלא ליישר קו לגבי העבודה עם תחימה באופן נכון והדרגתי.
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון