בריאות הפה של חיית המחמד שלכם
03-5403368

מידע

כתבות

בריאות הפה של חיית המחמד שלכם

מאת ד"ר דורון נרי וטרינר מרכז וטרינרי רמת השרון\הרצליה

 בריאות פה ושיניים טובה היא חיונית לאושר של כל אדם וחיה.

כולנו יודעים כמה מציק כאב שיניים יכול להיות לכן חשוב לשמור על בריאות הפה של חיית המחמד שלך. רק לאחוז אחד מחיות המחמד מצחצחים שיניים באופן קבוע, אך בדיוק כמו השיניים שלנו גם לחיות מצטברות חתיכות אוכל, חיידקים ופלאק, הצטברות זו תגרום להם למחלות חניכיים. אם מחלות אלו לא יטופלו הן יכולות להוביל לריח רע מפה, כאב, ואובדן שיניים.

 ייתכן ושמתם לב לשינויי צבע או שינויים במרקם המשטח החיצוני של שיני חיות המחמד שלכם ככל שהן מתבגרות. שכבה בצבע צהוב / חום מופיעה, שכבה זו היא אבן שן, שכבה מחוספסת וקשה זו גורמת לגירוי של החניכיים שמוביל לאודם ואי נוחות (דלקת החניכיים).

כל הכלבים והחתולים יכולים לעבור ניקוי שיניים בהרדמה כדי להסיר את האבן שכבר נוצרה, דבר המונע את המשך מעגל הנזק לחניכיים ולשיניים. שיניים בעייתיות במיוחד כגון שיניים שבורות או פגומות יוסרו בשלב זה מכיון שהן גורמות לכאב ויכולות לגרום לצרות נוספות בעתיד.

לא פחות חשוב ואולי אפילו יותר חשוב מטיפול בבעיות הפה , הוא מניעתן ככל האפשר.

צחצוח שיניים - צחצוח מסיר הצטברות של פלאק יומי מהשיניים. כאשר פעולה זו מתבצעת בצורה נכונה ובקביעות, זו הדרך הטובה ביותר למנוע מחלות שיניים וחניכיים. ייתכן שתידרש סבלנות והתמדה, אבל רוב חיות המחמד יקבלו מידה מסוימת של צחצוח שיניים בבית. מומלץ לצחצח שיניים מדי יום, כאשר המינימום לחיות בעלות פה בריא ללא בעיות, הוא 3 פעמים בשבוע.

כיצד לצחצח שיניים לחיית המחמד שלך:

קודם כל מומלץ להתחיל מגיל צעיר, חיות צעירות מקבלות בהבנה יותר גדולה את צחצוח השיניים.

חשוב שחיית המחמד תרגיש נוח, מומלץ לגשת אליה מהצד ולא מהחזית, ולעשות את הפעולה בעדינות וללא הפעלת כח רב.

להתחיל לאט, בהתחלה החזיקו את הפה של החיה, לאחר מכן הכניסו אצבע לפה והתקדמו להברשות עדינות של השיניים. לאחר מכן ניתן להוסיף משחת שיניים מיוחדת לכלבים* (אסור להשתמש במשחות של אנשים, הן רעילות לכלבים). כאשר החיה התרגלה לזה ניתן להתחיל להבריש את השיניים עם מברשת ומשחה.

* בחירת משחת שיניים מתאימה - משחת שיניים וטרינרית יכולה להגביר את שיתוף הפעולה של החיה משום שלרוב הן טעימות לחיות. משחות אלו מכילות אנזימים המסייעים לפרק את הפלאק שמייצרים החיידקים וקושרי סידן המונעים את היווצרות האבן. מומלץ להימנע ממשחות שיניים עם סודה לשתייה, חומרי ניקוי, או פלואוריד שלפעמים נמצאים במשחות אנושיות, הן יכולות לגרום לבעיות במערכת העיכול או הרעלת פלואור במידה והחיה בולעת את המשחה.

במידה והחיה מתנגדת מאוד לפתיחת הפה אפשר לצחצח את החלק החיצוני של השנייים כאשר הפה סגור, חשוב להתמקד בקו שבו נפגשות החניכיים והשיניים.

התמדה – צחצוח שיניים היא התנהגות נלמדת.

חיזוק חיובי – תנו לחיה פרס בסיום, זה יעלה את רמת שיתוף הפעולה שלה.

 

 

צחצוח הוא הדרך היעילה ביותר להסרת הפלאק מהשיניים אך ניתן להשתמש בשיטות אחרות אם הצחצוח לא מתקבל ע"י החיה:

חטיפי לעיסה דנטלים

השימוש במוצרים המיועדים לעידוד פעילות לעיסה עשוי להיות מועיל לשיניים מכיון שהלעיסה מגרה את הפרשת רוק המעכב את התרבות החיידקים ושומר על בריאות השיניים. כמו כן פעולת הלעיסה עוזרת באופן פיזי להסיר חלק מאבן השן.

ישנו מגוון רחב של מוצרי לעיסה המשווקים לטיפול בשיניים, חלקם טובים יתר וחלקם פחות. מוצרים שהוכחו כיעילים הם בעיקר מוצרים שיש בהם קושרי סידן וחומרים אנטיספטים (כגון כלורהקסידין). הדרך הטובה ביותר לבדוק האם המוצר מוכח מדעית כיעיל היא לבדוק האם הוא מאושר ע"י ה Veterinary Oral Health Council (vohc.org)  - באתר זה יש רשימה של מוצרים שנבדקו וקיבלו את אישור המועצה הוטרינרית לבריאות הפה.

דיאטה

ישנן דיאטות שפותחו במיוחד כגון הילס T / D המכילות סיבים מיוחדים המאפשרים לשן לחדור למזון ולא לשבור את כופתאות מזון הכלבים,מבנה זה עוזר להוריד את הפלאק מהשיניים. באתר ה VOHC  יש גם רשימת מזונות שהוכחו כיעילים למניעת בעיות שיניים.

בדיקות תקופתיות.

בדיוק כמונו, חיות מחמד זקוקות לבדיקות שיניים תקופתיות כדי לגלות ולטפל בבעיות פוטנציאליות לפני שהן מתפתחות למצבים כואבים.

 

במסגרת הבדיקה הכללית שנעשית בכל חיסון הוטרינר בודק גם את מצב הפה של החיה, זו סיבה נוספת להקפיד להגיע לחיסונים בזמן, כך ניתן לעלות על בעיות מוקדם.