ברונכיטיס כרוני
03-5403368

מידע

ברונכיטיס כרוני


ד"ר מיכל רייך,וטרינרית מרכז וטרינרי רמה"ש והרצליה


ברונכיטיס כרוני היא מחלה דלקתית לא זיהומית המשפיעה על רירית דרכי הנשימה הגדולים ( קנה הנשימה והברונכים) וגורמת לשיעול יומי לאורך חודשיים לפחות. על פי רוב הגורם למחלה אינו מזוהה.
ברונכיטיס כרוני אינה מחלה זיהומית ואינה מדבקת לכלבים אחרים.


סימנים קלינים
כלבים עם ברונכיטיס כרונית, לרוב יסבלו משיעול יבש , לעתים קרובות, השיעול קורה במהלך הלילה או כאשר הכלב עובר ממנוחה לפעילות, הוא גם קורה יותר כאשר הכלב מתרגש או בפעילות גופנית מאומצת.


אבחנה
האבחון נעשה לאחר שלילת אפשרויות אחרות. מחלות אחרות יכולות לגרום לסימנים קלינים דומים ביניהן: קריסת קנה, שיתוק הלרינקס, מחלות ריאות, גידולי בית חזה, כשל לב, ודלקות זיהומיות של דרכי הנשימה.
הוטרינר ינסה לשלול את הגורמים הנ"ל בעזרת לקיחת היסטוריה, בדיקה פיזיקלית, וביצוע בדיקות נוספות: צילומי בית חזה, אנדוסקפיה/ברונכוסקופיה של דרכי נשימה, איסוף דגימות מדרכי הנשימה (bronchoalveolar lavage) או אקו לב.


טיפול
לאחר שכל שאר הגורמים נשללו ובוצעה אבחנה של ברונכיטיס כרוני, הוטרינר לרוב יטפל במחלה זו בשילוב תרופות.
חשוב לזכור בעת הטיפול בברונכיטיס כרוני: לא סביר שהשיעול המאפיין את המחלה יעלם לחלוטין. המטרה היא להפחית את תדירות השיעולים ואת עוצמת התקפי השיעול.
שיעול גורר שיעול – ככל שהכלב משתעל יותר, השיעול מגרה את דרכי הנשימה וזה מעורר שיעול נוסף. לכן המטרה היא לשבור את מעגל השיעולים.


הטיפול מתבסס על התערבויות וטיפולים תרופתיים:
1. ירידה במשקל, לכלבים הסובלים מעודף משקל מומלץ להוריד משקל למשקל תקין. גם ירידה של 5-10% תשפר משמעותית את השיעולים.
2. הימנעות מעישון בסביבת הכלב. עישון נמצא כמגרה את דרכי הנשימה ותורם להחמרת השיעולים. באם הכלב נמצא בסביבת מעשנים מומלץ להקפיד על הימנעות מעישון בסביבתו.
3. תרופות:
• סטרואידים – הם הטיפול העיקרי , הם מפחיתים את הדלקת בדרכי הנשימה. ניתן לתת אותם כטיפול דרך הפה (כדורים/סירופ) או במשאף- שיתרונו הוא שהתרופה מגיעה ומשפיעה ישירות על איבר המטרה – דרכי הנשימה, ולא על כלל הגוף. נדרשים משאפים מיוחדים לכלבים על מנת לתת סטרואידים בדרך זו.
• אנטיביוטיקה – ניתן לתת אנטיביוטיקות מסוימות כמו דוקסילין ואזיטרומיצין על מנת לטפל או לכסות אפשרות של מזהמים בדרכי הנשימה. לאנטיביוטיקות הנ"ל יש גם פעולה אנטי דלקתית והן יכולות להפחית את השיעול גם בהעדר גורם מזהם.
• מדכאי שיעול – לרוב על בסיס חומרים נרקוטיים. ניתנים בשילוב עם טיפולים נוספים.
• מרחיבי סימפונות – עשויים לסייע בהרפיית דרכי הנשימה, ניתן לתיתם דרך הפה, בעזרת משאף או מאייד.
הווטרינר לרוב ייתן שילוב של תרופות וישנה מינונים כאשר ישנה שליטה טובה על סימני המחלה על מנת להפחית את תופעות הלוואי של התרופות.


פרוגנוזה
הפרוגנוזה עם טיפול במחלה היא טובה. אך משום שהמחלה קורית יותר בכלבים מבוגרים, סיבות אחרות לשיעול כרוני (כפי שצוין קודם) יכולות לסבך את השליטה על המחלה.
אם השיעול מחמיר או חוזר למרות טיפול יתכן והווטרינר יחפש סיבות נוספות או יפנה למומחה לצורך בדיקות נוספות.

לפרטים נוספים צרו קשר
מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה 03-5403368