בעלי חיים גריאטריים
03-5403368

מידע

כתבות

בעלי חיים גריאטריים

מאת: הארי טוויל - מנהל המרפאה

בעולם המודרני בו אנו חיים, עם התפתחות הרפואה הוטרינרית והשיפור באיכות החיים, חלה עלייה בתוחלת החיים של חיות המחמד שלנו. בדומה לנו, גם חיות המחמד שלנו נהנות מתוחלת חיים ארוכה יותר. כפועל יוצא מכך, עלתה שכיחותם של מצבי תחלואה המאפיינים גילאים מבוגרים. בשל עליית השכיחות, חלה עליה גם במודעות למצבים אלה וכן בדרכי ההתמודדות (רפואיות או אחרות) עימם. כיום, יותר מבעבר, אנו יודעים לטפל, להקל ולסייע לבעלי החיים הקשישים בהתמודדות עם חוליי הגיל.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

מתי בעל החיים שלי נהיה "מבוגר"?

בשל השוני הרב בין כלבים לחתולים, ובין גזעי כלבים שונים, הרי שכמעט בלתי אפשרי לענות במדויק על שאלה זו. ככלל, ידוע שכלבים מגזעים קטנים חיים יותר מגזעים גדולים ושכלבים מעורבים חיים יותר מגזעיים. כך למשל: פינצ'רים חיים בממוצע כ- 15 שנה, בעוד שכלבים מגזע דני ענק חיים בממוצע כ-8 שנים בלבד. הכלב ששבר את שיא אריכות החיים (המתועד) הוא כלב רועים אוסטרלי שהגיע לגיל המכובד של 29 שנה ו-27 יום! באופן כללי, נהוג להתייחס אל כלב מעל גיל 7 ככלב מבוגר. חתולים הופכים להיות "מבוגרים" החל מגיל 7-8 שנים ותוחלת החיים הממוצעת שלהם נעה בין 12-16 שנה, אולם ישנם חתולים רבים שמגיעים גם לגיל 20 ויותר.

 

חשוב לזכור שמדובר בממוצע בלבד, ואין בנתון זה להעיד על פרט ספציפי!

שנות אדם שנות חתול שנות כלב קטן שנות כלב גדול
5 3 חודשים 3 חודשים 3 חודשים
10 6 חודשים 6 חודשים 6 חודשים
20 1 שנה 1 שנה 1 שנה
30 3 3.5 2.5
40 6 5.5 4.5
50 8 8 6.5
60 11 10.5 9
70 13 12.5 11
80 17 15 13
90 20 17 14.5

טבלה – השוואת שנות אדם לשנות בעל חיים

 

מעבר לנתוני הגזע יש לכלול גם פרמטרים נוספים, כמו: בריאות הכלב והגנטיקה האישית שלו (כך למשל, כלב שנולד עם מום בלב, סיכויו להאריך ימים נמוכים משל כלב בריא) וכמובן הטיפול המוענק ע"י הבעלים. מחקרים מראים בבירור כי בעלי חיים שזכו לטיפול מיטבי ושמצבי תחלואה התגלו אצלם בשלבים מוקדמים, חיים יותר מאחרים.

 

מהם הסימנים בהפיכה ל"מבוגר"?

הסימנים החיצוניים הנראים לעין כוללים שיער אפור או לבן סביב האף והפה, ירידה בפעילות ובמרץ ובילוי יותר זמן ביום בשינה. לעיתים נראה סימנים נלווים, למשל: קושי בקימה או בשכיבה עקב בעיות מפרקים, ירידה בתיאבון ('הכלב אוכל פחות'), ירידת משקל, פגיעה בחושים השונים (ריח, ראיה, שמיעה), בעיות שיניים ועוד. חשוב לציין כי סימנים אלה יכולים גם להעיד על מחלות שונות, מלבד זקנה, ולכן כדאי תמיד להתייעץ עם הוטרינר.

 

ממה עשוי לסבול בעל החיים שלי עם ההזדקנות, ומהן הדרכים לגילוי מוקדם?

ישנם מצבי תחלואה שונים המאפיינים בעלי חיים גריאטריים:

  •     בעיות מפרקים: ארטריטיס- כמו בני אדם, גם בעלי חיים סובלים מבעיות מפרקים עם ההזדקנות. לרוב מדובר בבעיות בתנועתיות וכאב במפרקים. ניתן לאבחן מצב זה ע"י בדיקה פיזיקאלית וצילומי רנטגן. לאחר האבחון ניתן להתאים את הטיפול האופטימלי.
  •     מחלות לב: בעלי חיים אינם סובלים מ"התקף לב" כמו בני אדם, אולם ישנם מבנים לבביים שעלולים להיות חולים (לדוגמא מסתמים) ולגרום לאוושה, אי ספיקת לב וכו', כתוצאה מכך זרימת הדם בגוף נפגעת, מה שעלול להוביל לחולשה וירידה בפעילות. בהמשך עלול להיווצר גודש של נוזלים בריאות שיתבטא בשיעולים ובצקת ריאות. אבחון מצבים כאלה מתבצע בבדיקה רפואית ובעזרת צילומי רנטגן לבית החזה, בדיקות דם, אקג ומדידת לחץ דם. ניתן לבצע גם בדיקת אקו לב (אולטרא סאונד) להערכת תפקוד הלב. בדיקה זו מתבצעת ע"י רופא מומחה המגיע למרפאתנו.
  •     פגיעה כלייתית: אחד ממצבי התחלואה השכיחים ביותר בבעלי חיים מבוגרים. נפוץ מאוד בחתולים מבוגרים אבל קיים גם בכלבים. בשל גורמים שונים (שחלקם תלויי גיל) חלה פגיעה בפעילות הסינון הכלייתית, המובילה לעלייה ברמתם של רעלים שונים בגוף. סימנים מחשידים: עליה בכמות השתייה וההשתנה, ירידה במשקל ובתיאבון ושינויים לרעה במצב הפרווה. אבחון מצבים אלה מבוצע ע"י בדיקת דם פשוטה ובדיקת שתן.
  •     חשוב לציין: השינוי בערכים בדם מקדים בהרבה הופעתם של סימנים קליניים ועל כן יש חשיבות מכרעת בביצוע בדיקות דם גם בכלבים בריאים לכאורה. זוהי מחלה מסכנת חיים שהולכת ומחמירה עם הזמן! לכן גילוי מוקדם וטיפול מתאים חשובים מאוד להארכת חיים ושיפור איכותם.
  •     בעיות שיניים: נפוצות מאוד בכלבים ובחתולים. בעיית השיניים המרכזית בחיות מחמד הינה אבן שן. מדובר בהצטברות של רובד חיידקים ומינרלים על גבי השן (פלאק). משקע זה גורם לבעיה אסטטית (אובדן מראה השן הלבנה והחלקה) ולריח רע מהפה, אולם הבעיות העיקריות הינן דלקות חניכיים, נסיגת חניכיים, חשיפת שורשי השיניים (הגורם בהמשך לאובדן שיניים) וכאב. במקרים מתקדמים הכאב גורם להפסקת אכילה ולירידת משקל בבעלי חיים מבוגרים. אבחון מחלות שיניים מבוצע בעת הבדיקה הרפואית השגרתית. הכלי היעיל ביותר להתמודדות עם בעיות אלה הינו ניקוי שיניים המבוצע במרפאתנו. חשוב להקפיד על ניקוי אבן כל כמה חודשים/ שנים, בהתאם לצורך. הוטרינר ישמח להדריך אתכם באשר לדרכים להפחתת אבן שן (בין ניקוי לניקוי) וביניהן: צחצוח שיניים במשחות מיוחדות, עידוד לעיסה והתאמת מזון מיוחד המפחית פלאק.
  •     סרטן: גידולים סרטניים נפוצים יותר בגילאים מבוגרים. גילוי מוקדם וטיפול מתאים יכולים לרפא את בע"ח במקרים מסויימים או לפחות למנוע את התפשטות המחלה. חשוב לציין כי סוגים רבים של גידולים לא ניתן לראות מבחוץ ועל כן, מעבר לבדיקה הגופנית הכללית המבוצעת ע"י הוטרינר, אנו מבצעים צילומי רנטגן שגרתיים בכלבים ובחתולים מבוגרים.
  •     שינויים התנהגותיים: בכלבים מבוגרים ניתן להבחין לעיתים בשינויים סניליים (אובדן אוריינטציה, צעידה חסרת מטרה, לעיתים במעגלים, התנהגויות חריגות במהלך הלילה, ועוד). כיום ניתן להציע תרופות המקלות מאוד על סימנים אלה ומסייעות בשיפור איכות החיים במקרים הנ"ל.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

חשוב לציין כי איתור מוקדם של מחלות כרוניות יכול לשפר משמעותית את אפשרויות הטיפול וההחלמה.

 

מהם הסימנים אליהם כדאי לשים לב בבעלי חיים מבוגרים?

  •     עליה או ירידה בכמות המים הנצרכת, ועלייה בכמות השתן
  •     בטן מוגדלת
  •     שינויי תאבון - ירידה או עליה בכמות המזון הנצרכת
  •     ירידה באנרגיה והתעייפות מהירה
  •     שיעול
  •     הקאות ושלשולים
  •     צליעה או סימני כאב אחרים
  •     ריח רע מהפה
  •     שינויי משקל
  •     נפיחויות, מסות וגידולים שונים
  •     שינויי התנהגות
  •     קשיים בשליטה על מתן שתן או בעיות במערכת השתן
  •     נשירת שיער מוגברת וקרחות
  •     ירידה בתגובות, עיוורון, חירשות וכו'.
  •     הפרשות ודלקות עיניים

 

מה ניתן לעשות על מנת לאבחן מצבי תחלואה אופייניים בשלב מוקדם?

אנו במרכז וטרינרי רמת השרון מבצעים בדיקות גופניות לכל בעל חיים המגיע למרפאה, גם כשמדובר בפעולות 'שגרתיות', דוגמת חיסון, וזאת על מנת לאתר בעיות בשלבים מוקדמים, כשעוד ניתן להתערב ולעכב או לרפא את המחלה. יחד עם זאת, לכל כלב וחתול המגיעים לגיל 7 (!) אנו ממליצים על בדיקת סקר גריאטרית. בדיקה זו הינה בדיקה מורחבת הכוללת:

  1.     בדיקה פיזיקלית מלאה, ובכללה בדיקת כלל מערכות הגוף ע"י וטרינר.
  2.     בדיקת דם כללית (ספירה וכימיה) -  בדיקות אלה מסייעות בהערכת מצב האיברים הפנימיים באופן כללי, ובכללם תפקודי כליה, כבד ועוד. כמו כן מסייעות לאיתור מצבי תחלואה שונים, דוגמת אנמיות, קדחת קרצית וחסרים מטבוליים שונים. לעיתים, בשל ממצא חריג בבדיקה זו, ימליץ הוטרינר על בדיקות דם נוספות, ספציפיות יותר, לאבחון הפרעות הורמונאליות, מטבוליות וכו.
  3.     צילומי רנטגן לבית החזה וחלל הבטן – מסייעים באיתורם של גידולים שונים, שינויים באיברים הפנימיים, וכן צילומי רנטגן למפרקים רלוונטיים.
  4.     בדיקת שתן מבוצעת במקרה הצורך ומסייעת לאיתור בעיות כליה, דרכי שתן, סכרת ועוד.

 

חשוב להדגיש: בדיקה זו מומלץ לבצע בכל כלב המגיע לגיל הרלוונטי, אפילו אם הוא מרגיש מצוין. יתרונה הגדול של הבדיקה הגריאטרית הוא באבחון מצבי תחלואה, עוד לפני הופעת הסימנים הקליניים!!! בשלב זה ניתן לרוב להתערב ולעכב התפתחות המחלה, או אף לרפאה.

 

בהתאם לתוצאות הבדיקה הגריאטרית ימליץ הוטרינר על טיפול מתאים, שינוי הזנה, בדיקות מעקב וניטור ושאר אמצעים להקלה על הבעיה ושיפור איכות חייו של בעל החיים היקר לכם.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה