בלוטות אנאליות - תעודת הזהות של הכלב
03-5403368

מידע

כתבות

בלוטות אנאליות - תעודת הזהות של הכלב

מאת: אייל יונגר, אסיסטנט מרכז וטרינרי רמה"ש

בלוטות אנאליות, או בשמן השני – שקים אנאליים, הן שתי בלוטות ריח אשר ממוקמות בפי הטבעת, שאם נקביל את פתח פי הטבעת לשעון בשעות 4 ו – 8. החומר המופרש מתוך בלוטות אלו הוא חומר צמיגי, כהה בעל ריח רע מאוד אשר למעשה מהווה כמעין תעודת זהות של הכלב – ריח החומר המופרש מן הבלוטות ייחודי לכל כלב וכלב – ממש כמו טביעת האצבע של בני האדם.בלוטות אלו קיימות במס' רב של יונקים והשימוש בבלוטות אלו משתנה בין יונק ליונק. לדוגמא, הבואש משתמש בבלוטות כאמצעי הגנה ואילו שימוש הכלב בבלוטות אלו כאמצעי לסימון טריטוריה ואמצעי זיהוי ותקשורת עם כלבים אחרים.


בעבר, כלבי הפרא היו מסוגלים לשלוט בתזמון של הפרשת הריח מתוך בלוטות אלו, אך עם הזמן האבולוציה עשתה את שלה וכיום רוב הכלבים ובעיקר כלבי הבית איבדו את היכולת הרצונית להשתמש בבלוטות אלו.

 

אז מתי למעשה בלוטות אלו באות לידי ביטוי ושימוש?

האם פעם תהיתם, בזמן הטיול עם כלבכם, כאשר הוא נוטה לרחרח צואה של כלבים אחרים, או במפגש עם כלב אחר שהפעולה הראשונה שנעשית היא רחרוח פי הטבעת – האם זו סטייה? כאשר צואת הכלב עושה דרכה במערכת הרקטלית כלפי חוץ, היא מפעילה לחץ על הבלוטות האנאליות  מה שגורם לנוזל המיוצר לעבור דרך צינורית קטנה אל פתח פי הטבעת ולעטוף את הצואה בזמן יציאתו החוצה מה שמקנה לגללי הצואה את הריח הייחודי של אותו כלב.  כך שאין לכם ממה לפחד ממה שעובר לכלבכם בראש בזמן ההרחה, במקרה הכי גרוע הוא יגיד לעצמו: "איך פספסתי את מוקי מהשכונה ברבע שעה?".


בנוסף, כאשר אנו מתבוננים במפגש בין שני כלבים או יותר, ניתן לראות כי זנב הכלב נמתח כלפי מעלה ופעולה זו למעשה מכווצת את אזור פי הטבעת מה שגורם לשחרור ריח מן הבלוטות. כפי שידוע לנו חוש הריח של הכלב מפותח פי כמה וכמה מחוש הריח של בני האדם כך שסביר להניח שאנו לא נרגיש בכך. למעשה ניתן לראות את פעולת ההרחה של אחוריו ההדדית בין שני כלבים כמו לחיצת יד בין בני אדם והצגתם האישית.


אופן נוסף שבו ניתן לראות או יותר נכון להריח את ריחו "הנפלא" של החומר אשר שוכן בבלוטות אלו  הוא ברגעי פחד וסטרס של הכלב שבפעולה בלתי רצונית החומר עלול לעבור בצינורית אל כיוון פי הטבעת, כך שאם נחשוב שאולי הכלב נמצא במצב לא נעים ומצב זה ילווה באותו ריח, זה יאושש לנו את העובדה כי הכלב אכן שרוי במצב מנטלי לא נעים.

 

המצבים הללו מראים את מצבו התקין של מערכת הבלוטות האנאליות, אך מתי ואיך נשים לב כאשר יש תפקוד לא תקין של הבלוטות?

 

מצב לא תקין של הבלוטות מתבטא כך שהנוזל אשר מיוצר בתוך הבלוטות אינו מצליח להשתחרר ולצאת יחדיו עם הצואה. קיימות מס' סיבות לאי תפקודן כגון: צורה לא תקינה של הבלוטות, צינוריות ניקוז צרות מדי בגזעים מסוימים כמו הדאש-האונד והשיצו ואילו הגורם השכיח לאי תקינות הבלוטות הוא תזונה לא נכונה ולא מספקת בסיבים תזונתיים אשר גורמים לנפח צואה קטן, או צואה רכה מידיי אשר לא יפעיל לחץ מספיק על הבלוטות ובכך לא יצליחו לשחרר את החומר בתוך הבלוטות.

 

ישנם מס' סימנים אשר יעידו על אי תקינות ריקון הבלוטות:

    שפשוף וגרירת החלק האחורי על הרצפה
    ליקוקים אובססיביים של האזור האחורי
    אי נוחות בישיבה
    רדיפה הולכת וחוזרת אחר הזנב
    קרחות באזור בסיס הזנב

 

התעלמות מגורמים אלו, תגרום למצב שבו הבלוטות האנאליות ימשיכו להתמלא בחומר בלא אפשרות להתרוקן מה שיגרום לאי סדרים בתהליך ייצור והפרשות הנוזלים מה שעלול להוביל למס' תופעות קליניות:

 

     נפיחות בבלוטות IMPACTION
    דלקת בבלוטה האנאלית INFLAMMATION
    זיהום בבלוטה האנאלית INFECTION
    פיסטולה בבלוטה האנאלית ANAL FISTULAE   שהוא למעשה   אבצס שהתפוצץ באזור
    גידול בבלוטה האנאלית

                          

כאשר אנו שמים לב לאחת הפעולות או התגובות של הכלב אשר נגרמות מתפקוד לא תקין של הבלוטות הדבר  המומלץ ביותר הוא ללכת לבדיקה אצל הווטרינר שיבדוק את האזור וירוקן ידנית את הבלוטות במידת הצורך, במצבים מסוימים ייתכן שיצטרך להוסיף טיפול אנטיביוטי ובמקרים קיצוניים אף ימליץ על ניתוח להסרת הבלוטות.

 

מומלץ בחום בכל טיפול שיגרתי אצל הווטרינר לוודא כי נערכת בדיקת תקינות לבלוטות וריקונן במידת הצורך.

 

וטרינר הרצליה

וטרינר רמת השרון