בטיחות חיות מחמד בבית
03-5403368

מידע

כתבות

בטיחות חיות מחמד בבית

מאת וטרינר ד"ר דורון נרי U.K

הבית – אותו מקום שאמור, לכאורה, להיות המקום הבטוח והמגונן ביותר על חיות המחמד, עלול להתגלות לעיתים כמקור סכנה בעבורן.
כוטרינרים אנו נתקלים במקרי תחלואה ופציעה רבים הנגרמים בבית, כשהמשותף לרובם הינה העובדה שבמעט תשומת לב, ניתן היה למנעם. לכן, מתוך דאגה לחיות המחמד שלכם ומתוך כוונה למנוע נזק ועוגמת נפש מיותרים, חשוב ומומלץ לעבור בבית, לאתר סכנות פוטנציאליות בחדרים השונים ולפעול על מנת להפחיתן.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

חשבו על חיית המחמד שלכם כעל ילד קטן או תינוק סקרן, שלא מודע למעשיו ונקטו בפעולות הנדרשות על מנת למנוע תאונות.

 

חומרים כימיים:
חומרי ניקוי, חומרי הדברה, צבעים, חומרי דישון וכו.חשוב לאחסן חומרים כימיים במיכלים אטומים, סגורים היטב, כשהם בארונות, המצויים מעבר לתחום ההשגה של חיות המחמד (וילדים, כמובן...).
חשוב לזכור כי גורי כלבים ומכרסמים שונים, דוגמת ארנבונים אוהבים לנגוס ולכרסם בכל דבר הנקרה בדרכם. אי לכך חשוב כי מיכלי האחסון יהיו מחומרים קשיחים ועמידים.
בעל החיים לא צריך לבלוע את החומר על מנת להיפגע ממנו. לעיתים שאיפת החומר, ליקוקו או ספיגתו דרך הפרווה והעור עלולים להיות מזיקים לא פחות, בפרט בבעלי חיים קטנים במיוחד.
במקרים אחרים – דריכה בשלולית של חומר (למשל חומר לניקוי רצפות) עלולה לגרום כוויות כימיות ופצעים בעור כף הרגל. באשר לחומרי ניקוי, חשוב לעקוב אחר הנחיות היצרן לשים תשומת לב יתרה לגבי חיות המחמד המסתובבות בבית.
במקרים שונים, דוגמת ניקוי יסודי של הבית או הדברה, מומלץ לסגור את בעל החיים בחדר צדדי או להוציאו מהבית למספר שעות, על מנת למזער את חשיפתו לחומרים כימיים.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

בטריות: מסוכנות ורעילות ביותר. אפילו הבטריות הקטנות ביותר (דוגמת אלה של שעונים ומצלמות) מכילות כספית בכמות המסוגלת להרוג כלב קטן.


תרופות:
תרופות הניתנות לחיית המחמד שלכם, בין אם באופן שגרתי ובין אם במצבי תחלואה שונים, אמורות להיות מאוחסנות במקום סגור, שאינו נגיש לבעל החיים.
כחלק מהמאמצים להקל על בעלי הכלבים במתן תרופות, פיתחו חברות שונות טבליות וסירופים טעימים, בטעמי בקר ועוף (בדומה לסירופים מתקתקים, הניתנים לילדים).
לא אחת אנו נתקלים בכלבים (בעיקר מהגזעים הגרגרניים יותר, דוגמת הגולדן, לברדור, פאג וכו) שהפיתוח 'עבד עליהם יותר מדי טוב' ובהיעדר הבעלים חיסלו חבילה שלמה של תרופות. מיותר לציין כי מצב זה אינו רצוי ועלול להיות מסוכן ביותר.
בהקשר זה נזכיר שוב – תרופות הומאניות עלולות להיות קטלניות לבעלי חיים שונים (דוגמאות נפוצות: אקמול בחתולים ובכלבים, אנטיביוטיות שונות במכרסמים שונים) ועל כן אין לתת לבעל החיים תרופות ללא היוועצות עם הוטרינר.

 

מכשירי חשמל:
מעבר לסכנת ההתחשמלות הבסיסית, המוכרת לכולנו, מכשירי חשמל שונים טומנים בחובם סכנות נוספות, שעלינו להיות ערים להן:
מכונות כביסה ומייבשי כביסה – חתולים אוהבים להיכנס אליהם, בשל היותם מקומות חשוכים וחמימים. הדבר תקף במיוחד בימי החורף הקרים. הקפידו לשמור על דלתות המייבש ומכונת הכביסה סגורות, גם כשאתם לא משתמשים בהם.
הקפידו לבדוק את תוכן התא לפני שאתם מכניסים בגדים ומפעילים את המכשירים.
כבלים חשמליים – בעלי חיים רבים, ביחוד גורי כלבים ומכרסמים המסתובבים חופשי בבית, אוהבים להדחק למקומות נסתרים מהעין – אותם מקומות בהם עוברים, בדרך כלל, כבלי החשמל של הטלוויזיה, המערכת ועוד.
נאמנים לטבע שלהם, נוטים המכרסמים לכרסם כל דבר קשה הנקרה בדרכם, ואין ככבל חשמלי טוב על מנת לספק את תאוותם.
הדבר מסוכן ביותר, הן לבעל החיים עצמו, שיכול למות מכך, והן לנו בני האדם. נתקלנו במקרים רבים בהם אנשים כמעט והתחשמלו בעקבות קצר, לאחר שנגעו במכשיר חשמלי שכבליו כורסמו על ידי מכרסם. 


מזון:
מגוון רחב למדי של מזונות ביתיים עלול להזיק לחיות מחמד. דוגמאות שכיחות: עצמות עוף ודג, אלכוהול, ענבים, צימוקים, אגוזים שונים, בצל, שוקולד וכו. הרעלות ופגיעות בשל אכילת מזון שאינו מתאים נפוצה במיוחד בקרב כלבים (גולדן, לברדור וחבריהם 'מככבים' בראש הרשימה) ובמקרים מסויימים עלולות להסתיים במותו של בעל החיים. על כן מומלץ למנוע הגעה של חיות המחמד למזון של אנשים. חשוב להקפיד גם שפח האשפה יהיה סגור באופן שימנע את פתיחתו וחשיפת תוכנו לפיהם הרעבתן של ההולכים על ארבע.

 

צעצועים:
חיות מחמד רבות, ובעיקר גורי חתולים וכלבים אוהבים, ממש כמו ילדים קטנים, להכניס לפיהם כל דבר הנקרה בדרכם. צעצועי תינוקות, חלקי לבוש ונעליים, מוצצים, שרוכים וגומיות לשיער הינם כמה מהדוגמאות הנפוצות יותר. מיותר לציין כי התנהגות זו אינה רצויה ואף מסוכנת.
לא אחת אנו נתקלים בכלבלב או חתלתול המגיע למרפאתנו כשהוא סובל מהקאות, יציאות לא סדירות וכאב עז. בדיקה מהירה וצילום רנטגן מעידים כי אותו הגור אכל חפץ שלא אמור להיאכל – ושנתקע במערכת העיכול. ברבים מהמקרים אין ברירה אלא לנתח את אותו הגור המסכן.
מעבר לסכנה ולסבל הרב הנגרם לבעל החיים, ולדאגה והלחץ הנגרמים לבעליהם, מדובר בהוצאה כספית כבדה ומיותרת!חפצים חדים דוגמת סכינים, מזלגות, מחטים וכו' מסוכנים מאוד ויש לאחסנם במקום מתאים.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

עישון ועשן:
עישון פסיבי ועשן בכלל עלול להיות מזיק לבעלי החיים (וזו כבר סיבה נהדרת, נוספת, להימנע מעישון...). מחקרים מראים כי חתולי בית הנחשפים לעישון פסיבי נמצאים בסיכון כפול (פי 2!) לחלות במחלות סרטן למיניהן, בהשוואה לחתולים שלא נחשפו לעשן סיגריות.
ציפורים ותוכים רגישים במיוחד לעשן (סיגריות, גז בישול וגזים אחרים הנמצאים בחלל החדר) ועל כן חשוב להקפיד על אוורור הבית, באם אתם מגדלים ציפור בכלוב.
הדבר רלוונטי בעיקר בחורף, בבתים המחוממים באח בוערת או תנורי גז/נפט.

 

צמחים:
צמחי בית רבים עלולים להיות רעילים לבעלי חיים, ביניהם כמה נפוצים ופופולאריים במיוחד. מומלץ להתעניין לפני הכנסת צמח חדש הביתה לגבי מידת רעילותו. דוגמאות: פילודנדרון ודיפינבכיה, שני צמחים הנמצאים בבתים רבים הינם טוקסיים. פרחים ממשפחת השושניים, דוגמת שושן צחור וליליות רעילים ביותר, במיוחד לחתולים. הדבר אמור גם לגבי האבקנים (חתול העובר ע"י הפרח ואח"כ מלקק את פרוותו).
נרקיסים וצמחי פקעת אחרים רעילים אף הם. אפילו שתיית המים מהאגרטל בו הם מוחזקים עלולה לגרום לתופעות של הקאות, שלשולים ואף הרעלה.מומלץ להימנע מהחזקת הפרחים הללו בחדר בו החתול מבלה את עיקר זמנו.

 

מלבד אכילה ובליעה של חומרים רעילים, ישנם בבית או בדירה מוקדי סכנה נוספים לבעלי החיים:

דלתות זכוכית:
עלולות להיות מסוכנות, ביחוד בבתים בהם מקפידים על הניקיון יתר על המידה וממרקים את הזכוכיות לעיתים קרובות J, שכן כלב שובב עלול לרוץ ולהתקע בהן.
למען בטיחות כלבכם (וילדכם) מומלץ להשתמש בזכוכיות בטיחותיות.

 

שטיחים ופרקטים:
טומנים בחובם סכנת החלקה. הדבר רלוונטי במיוחד כשבבית בעל חיים זקן, הסובל ממילא מבעיות גפיים והתניידות.


מרפסות:
במיוחד חתולים נוטים ליפול או לקפוץ מהמרפסת. הדבר מסוכן במיוחד בדירות הממוקמות בקומות גבוהות, ועלול לגרום לפציעות קשות ואף למוות.  כלבים הסובלים מחרדת נטישה וגורים אנרגטיים במיוחד עלולים, גם כן למצוא את עצמם מהצד הלא נכון של המעקה. 

 

זיכרו! מודעות והקפדה על כללי זהירות פשוטים ימנעו תאונות מיותרות ותסייע לשמור על חיית המחמד שלכם בריאה ושלמה.