אקריות אוזניים בחתולים / קרדית האוזן
03-5403368

מידע

כתבות

אקריות אוזניים בחתולים / קרדית האוזן

מאת: דר. דורון נרי - וטרינר

 

מהן אקריות?

קדריות אקריות אוזניים וקרדית האוזן הן למעשה יצורים טפילים זעירים החיים בתעלת האוזן וניזונים מהפרשות שומניות של האוזן ומפיסות עור זעירות. ישנם מספר סוגים של אקריות אוזן, אולם הנפוצות ביותר בחתול קרויות Otodectes cynotis. לאקרית שמונה רגליים והיא נראית כחרק/ עכביש זעיר. בלתי ניתנת לצפייה בעין בלתי מזוינת. האקריות משגשגות באזורים לחים וחמימים, בעלי אספקת חמצן מוגבלת, ובשל כך תעלת האוזן הינה בית גידול אידיאלי בעבורן.

הן מתחפרות בדופן התעלה, פעולה הגורמת לגירויה ולדלקת אוזן מקומית. כתגובה הגוף מפריש הפרשות שומניות נוספות המשמשות מזון וכר גידול לאקריות. האקריות נחשבות לגורם השכיח ביותר לבעיות אוזניים בתחום הוטרינרי.

 

כיצד נדבקים באקריות אוזניים?
אקריות אוזניים מדבקות מאוד ויכולות לעבור מחתול לחתול או לכלב אחר בקלות, בכל פעם שמתקיים מגע קרוב בין בעלי החיים. בד"כ נפוצות יותר בחתולים, אולם קיימות גם בכלבים.האקריות עלולות לפגוע בחתולים בני כל הגילאים, אולם נפוצות במיוחד בקרב גורי חתולים, ובמיוחד כאלה הגרים ברחוב בתנאי היגיינה נמוכה.

 

מהם הסימנים להדבקה באקריות אוזניים?

גירוד אינטנסיבי של האוזן: האקריות גורמות לאי נוחות ותחושת גרד עזה לבעל החיים. דמיינו כיצד הייתם מרגישים אם אלפי עכבישים זעירים היו מתרוצצים באחד המקומות הרגישים בגוף...

במקרים רבים החתול עשוי לפצוע/ לשרוט את איזור האוזן בשל הגירוד האינטנסיבי.
ניעורי ראש – בשל אותה הסיבה
אובדן פרווה ודלקת עור באזור אפרכסות האוזניים בשל הגרד העז.
הפרשות/ לכלוך שחור בתעלת האוזן.
ריח רע מהאוזן.
לעיתים עלולות להתפתח דלקות אוזניים משניות לגירוד ולגירוי הנגרם בעקבות האקריות.

 

אם יש לחתולכם אחד מהסימנים האלו יש לפנות לווטרינר לייעוץ אבחון אקריות:

יש לחשוד בנגיעות באקריות בכל פעם שלחתול יש הפרשות כהות מהאוזן, בעיקר הפרשות 'טורדניות' החוזרות שוב ושוב לאחר ניקוי האוזן.
אבחון סופי יבוצע ע"י הוטרינרים במרפאה הוטרינרית וזאת ע"י דגימת הפרשות מהאוזן והתבוננות במיקרוסקופ, דרכו ניתן לראות את האקריות עצמן מתנועעות על גבי הזכוכית הנושאת.טיפול:יש לנקות את האוזן מהפרשות וזאת על מנת לאפשר ליתר הטיפולים לחדור בצורה אופטימלית לתעלת האוזן. הפרשות רבות יחסמו את התעלה וימנעו טיפול יעיל.

 

ניקוי האוזן מבוצע, בדרך כלל, במרפאה ע"י וטרינר באמצעות נוזלי שטיפה מיוחדים. יש להיזהר מהחדרת קיסמי אוזניים לתעלת האוזן שכן הם עלולים לגרום לנזק!
על מנת להרוג את האקריות יבחר הוטרינר תרופה מתאימה. ישנן תרופות הניתנות כטיפות לאוזן, ישנן הניתנות על גבי העור (אמפולות שונות דוגמת רוולושן ואדווקאט) וישנן הניתנות בזריקה.

במקרים רבים יש צורך בטיפול בדלקת המשנית שהתפתחה באוזן. הדבר יבוצע ע"י טיפות אנטיביוטיות שיבחרו ע"י הוטרינר. במידה ונוצרו פצעי עור בשל הגרד העז יטופל החתול במשחות עור שונות. לעיתים נוהגים לקצץ את ציפורני החתול על מנת למנוע ממנו מלפצוע את עצמו בעת הגירוד.מניעה:מומלץ לנקות את אוזני החתול מדי פעם ולעקוב אחר מצבן בכדי לאתר הדבקה באקריות בשלביה ההתחלתיים.

 

הקפדה על טיפול חודשי באמפולות כנגד פרעושים מסוג אדווקאט או רוולושין תבטיח הגנה גם בפני אקריות אוזניים.מומלץ לפנות למרפאה הוטרינרית לשם בדיקה בכל מקרה של הפרשות אוזניים, ניעורי ראש, גרד אוזניים ושאר סימני אי נוחות של החתול. למרות היותן מדבקות מאוד, אין סכנת הדבקה לבני אדם!

 

וטרינר הרצליה

וטרינר רמת השרון