מאת: דר. דורון נרי רופא ומנתח וטרינר, בוגר אוניברסיטת אדינברו, בריטניה.
אקנה, או בשמה המקובל, חצ'קונים, היא מחלה של חתולים ולא רק של נערים מתבגרים. למען האמת, מדובר במחלה יחסית נפוצה בחתולים, אולם להבדיל מבני-אדם היא נמשכת כל החיים ואינה מוגבלת לגיל ההתבגרות.
המחלה בחתולים מופיעה לראשונה סביב גיל שנה באזור הסנטר והשפה התחתונה, ולאורך השנים היא עשויה לעבור תקופות של שיפור או החמרה. הסימנים הראשונים כוללים נקודות שחורות סביב זקיקי השיער, אשר מהוות בעצם נקבוביות עור שנסתמו בהפרשות שמנוניות. הנקודות השחורות כשלעצמן לא מפריעות לחתול, אולם הן עלולות להתקדם לפצעים קטנים, אדומים, מגרדים וכואבים. במקרים קשים הפצעים מזדהמים והופכים ל-"פרונקל", פצע מוגלתי עמוק ומפריש.
לאורך זמן עלולים להיגרם גם התקרחות ושינויי פיגמנטציה של העור.
הגורם לאקנה בחתולים אינו ידוע. ההנחה היא שבלוטות החלב שבעור מפרישות עודף שומן שגורם לסתימת זקיקי השיער. מכיוון שהמחלה מופיעה בזכרים ובנקבות גם יחד, נראה שהורמוני מין אינם משחקים תפקיד בהיווצרותה.
למה עלי לשים לב? (יש לזכור כי חומרת הסימפטומים משתנה מחתול לחתול)
· הופעת נקודות שחורות על הסנטר והשפה התחתונה.
· נפיחות
· פצעים אדומים או חצ'קונים, לעיתים עם ראש צהוב.
· פצע מוגלתי גדול וכואב
· אובדן שיער
כיצד מאבחנים אקנה?
האבחון נעשה בבדיקה פיזית אצל הווטרינר. יתכן שהוטרינר יבצע בדיקות מסוימות כדי לשלול אפשרות למחלות היכולות להיראות דומות, כגון: מגרד או משטח עור, תרבית פטריות, ביופסיה, ועוד.
כיצד מטפלים באקנה?
מטרת הטיפול היא ניקוי וניקוז שוטף של זקיקי השיער ומניעת היווצרות פצעים:
· רטייה (קומפרסים) של תמיסת מלח אפסום (מלח אנגלי, מגנזיום
סולפט) על הסנטר – 5 דקות פעם או פעמיים בשבוע. הקומפרסים
עוזרים לפתוח את הנקבוביות.
· לאחר הקומפרס לנקות את השומן שבנקבוביות בעזרת מגבונים
ספוגים באלכוהול.
· לחילופין ניתן לשטוף הסנטר 1-2 פעמים בשבוע עם שמפו רפואי
המכיל סולפור וחומצה סאליצילית.
· אם מופיעים פצעים אדומים או מוגלתיים – למרוח משחת עור
אנטיביוטית כגון באקטודרם.
· במקרים קשים יש להוסיף תרופות אנטיביוטיות סיסטמיות (הוטרינר
ישמח לתת מרשם).
בכל שאלה או הבהרה אנא פנו לצוות המרכז הוטרינרי רמת-השרון לפרטים נוספים.
וטרינר הרצליה
וטרינר רמת השרון
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון