אפקט פלצבו אצל בעלי חיים
03-5403368

אפקט פלצבו אצל בעלי חיים

אפקט פלצבו אצל בעלי חיים

מאת נירית אברס  B.Sc.בביוטכנולוגיה ימית, אסיסטנטית וטרינר מרכז וטרינרי רמת השרון
גלולות הפלצבו נחשבות לגלולות דמה המשמשות לבקרה ונטולות כל אפקט אמתי, אך מחקרים מגלים שתרופות הפלצבו דווקא משפיעות באופן דרמטי על מחלות ועל תהליכי ריפוי, גורמות לשחרור כימיקלים חשובים במוח ובגוף וגורמות לשיפור משמעותי באיכות חיי החולים. תרופת פלצבו, בעברית אינבו, היא תרופת דמה שאין בה חומר פעיל ולעיתים חולים אשר קיבלו טיפול פלצבו, יעידו על שיפור במצבם הרפואי, תופעה זו מכונה אפקט הפלצבו או תגובת הפלצבו. אפקט זה מורכב מכמה אפקטים שונים הארוגים יחד, חלקם חזקים יותר וחלקם פחות.
אפקט הפלצבו הוגדר כמצב פיזיולוגי שמתרחש עקב מתן טיפול דמה, הגדרה זו אינה מוסכמת בקרב כל החוקרים שכן ישנם הטוענים כי פלצבו הוא חומר אינרטי שאינו גורם לשום תופעה בגוף. לכן הוגדר המושג "meaning response", כלומר המוח מגיב בצורה אסוציאטיבית לפלצבו וגורם לאפקטים פיזיולוגיים בגוף. השאלה הנשאלת היא האם אפקט הפלצבו קיים גם בבעלי חיים. עד לאחרונה תשובה לשאלה זו היתה שלילית שכן הסברה שרווחה בקרב החוקרים היתה שלבעלי חיים אין את היכולת להבין את מטרת הטיפול הרפואי, ההכרה בקבלת טיפול או את הציפייה בהחלמה. מחקרים שנעשו לאחרונה מציעים שאפקט הפלצבו אכן קיים בבעלי חיים ושקבלת טיפול מסוג זה במהלך פרוצדורות וטרינריות עשוי להעלות את יעילות הטיפול התרופתי.
אחד המנגנונים לפעולת הפלצבו הוא מנגנון ההתניה הקלאסית המתאר תהליך למידה המתבצע בעזרת גירוי ומעורר אצל אדם או בבעל החיים תגובה רפלקסיבית. מושג זה נטבע על ידי המדען והפיזיולוג הרוסי איוואן פבלוב בעקבות סדרת ניסויים שביצע. פבלוב שם לב שכל פעם שהוא ניכנס בדלת הכלבים שלו מתחילים לרייר, גם כאשר אין לו אוכל להביא להם. בעקבות זאת פבלוב עשה ניסוי וכל פעם לפני שנתן לכלבים אוכל הוא צלצל בפעמון, הוא חזר על כך כמה פעמים וראה שכל פעם שהוא מצלצל בפעמון הכלבים מתחילים לרייר, עצם השמעת הפעמון לבדו גרמה לכלבים לרייר, מתוך ציפייה לקבלת מזון. במילים אחרות, הפעמון היווה גירוי מותנה, שקישר את הכלבים לקבלת מזון.
במרפאתנו אנו דוגלים בשיטת ההתניה הקלאסית ומאמינים כי אם בביקורים הקודמים של חיית-המחמד במרפאה הביאו לשיפור בהרגשה או שנוצרה חוויה חיובית כגון חיזוק חיית המחמד באמצעות חטיף בסיום הטיפול, יתכן שנוצרה התניה בין הדברים, התניה שתפעל גם בביקור הבא, באופן לא מודע, ותביא לשיפור דומה בהרגשה גם אם לא יינתן טיפול ממשי. חיית המחמד יוצרת הקשר חיובי לביקור במרפאה ולעיתים עצם ההגעה למרפאה משפרת את הסימפטומים שבגללם החלטנו לקחת את חיית המחמד לקבלת עזרה רפואית מלכתחילה. 
לשאלות נוספות אנא צרו קשר.
מרכז וטרינרי רמת השרון 03-5403368