אכילת צמחים אצל כלבים
03-5403368

אכילת צמחים אצל כלבים

אכילת צמחים אצל כלבים

מאת הילה דובדבני אסיסטנטית וטרינר רמת השרון והרצליה

הכלב האהוב שלכם הוא בבירור לא פרה, אז אתם בטח מתבלבלים כשאתם רואים אותו אוכל עשב. אתם אפילו עלולים לדאוג; האם הוא רעב? משועמם? לא חש בטוב? האם אכילת עשב תזיק לו?
ראשית, חשוב שתדעו שאינכם היחידים שדואגים כך, במיוחד אם כלבכם אוכל עשב ומקיא.


פיקה הוא המונח המקצועי להפרעה המאופיינת באכילת דברים שאינם מזון. לעיתים פיקה מסמלת בעיה נסתרת אחרת- כגון מחסור תזונתי מסוים או שהיא פשוט נובעת משעמום המאפיין לרוב גורים וכלבים צעירים. 
אכילת עשב אצל כלבים היא פעולה מאוד שכיחה (והיא נצפתה גם אצל כלבי בר וככל הנראה היא לגמרי טבעית) ופיקה בצורתה הזו לא גורמת בדרך כלל לבעיות רבות. למעשה, רוב הוטרינרים יחשיבו אכילת עשב כפעולה כלבית נורמאלית לחלוטין. במחקר קטן מימדים על 49 כלבים שבעליהם נתנו להם גישה חופשית לעשב ולצמחים אחרים נמצא ש- 79% מהכלבים אכלו צמחים בשלב כלשהו במהלך המחקר. בסקר נוסף שנעשה על נושא זה, נמצא שעשב הוא הצמח הכי נאכל ע"י כלבים.

מדוע הכלב שלי אוכל עשב?
קיימות מגוון סיבות מדוע הכלב שלך עלול ללחך את המדשאה.
קיימת סברה רווחת שהכלב ניזון מעשב כאשר אינו חש בטוב כדי לגרום לעצמו להקיא, כי אחרי ההקאה באה תחושה טובה יותר. אחרים, מערערים על נכונות הסברה הזו, בטענה שאין בסיס הוכחתי שכלבים הם חכמים מספיק כדי להחליט על דרך לטיפול בקיבתם הכאובה.


העדויות מצביעות שרוב הכלבים האוכלים עשב אינם חשים שלא בטוח לפני האכילה, או לפחות אינם נראים כך. למעשה, פחות מ-10% מהכלבים נראו על ידי בעליהם שאינם חשים בטוח לפני אכילת העשב. בנוסף, אכילת עשב אינה תמיד מובילה להקאה- פחות מ-25% מהכלבים מקיאים באופן קבוע לאחר אכילת עשב.


סיבות נוספות לאכילת עשב ע"י כלבים הם שיפור העיכול, טיפול בתולעי מעיים או מילוי של חוסר תזונתי כלשהו- אולי הצורך בסיבים תזונתיים. מחקר אחד שפורסם מדווח על פודל מינאטורי שהיה אוכל עשב ומקיא בכל יום במשך שבע שנים, כשלושה ימים לאחר שהועבר לדיאטה עשירה בסיבים- בעליו דיווחו כי הפודל הפסיק לאכול עשב לחלוטין. בנוסף, קיימת האפשרות כי הכלב פשוט אוהב את טעם העשב. אם אתם חושדים כי כלבכם אוכל עשב מתוך שעמום, כדאי לוודא לטובת הכלל שהוא מוציא מספיק אנרגיה. צרפו אותו לפעילויות כיפיות, נסו לזרוק צלחת מעופפת או שחקו משחק אינטראקטיבי אחר עימו ואם התעייפתם- פנקו אותו בחטיף לעיסה מאתגר או צעצוע כדי למנוע ממנו שעמום.


במקרה והתנהגות ה'פיקה' של כלבכם נגרמת ממחסור תזונתי, החלפת המזון למזון איכותי יותר- ובייחוד כזה המכיל סיבים מגוונים יותר, יכול לעזור להפחית את הבעיה.

סכנות אפשריות באכילת עשב
למרות שרוב המומחים מסכימים שהליחוך עצמו אינו מזיק, יש לזכור שחומרים קוטלי עשבים וקוטלי חרקים מרוססות על המדשאות ועלולים להיות רעילים, בייחוד אם הם עוברים במערכת העיכול. בנוסף, קיימים מספר מיני צמחים הנפוצים בגינות ביתיות או ציבוריות והם רעילים, מה שעלול לגרום לבעיה אם כלבכם נשנש מאותם צמחים תוך כדי ליחוך העשב. כדי לוודא שהצמחים בבית ומסביב לאזור בו כלבכם ליחך עשב אינם מסוכנים, אפשר לצפות ברשימת הצמחים המלאה (כולל תמונות לזיהוי קל) באתר של ASPCA .                                                  סכנה נוספת בארץ היא הימצאות ביצי תולעת הפארק על הדשא בתוך חיפושיות הזבל.


בין הצמחים המצויים ברשימה זו, נמצאים מיני צמחים הנפוצים בארץ בגינות הביתיות כגון: אמרילוס, ציפור גן עדן, פירות דקל הציקס, רקפות, צבעונים, מספר מיני אלוורה ועוד...
רוב הצמחים קלים לזיהוי ולכן קל למנוע מהכלב לאוכלם וגם אינם באמת נאכלים ע"י רוב הכלבים. יש לנקוט ביתר זהירות אם מדובר בגורי כלבים או כלבים אנרגטיים במיוחד כשמשאירים אותם ללא השגחה בגינה הביתית.  

כדאי לשים לב ולחפש מיני עשבונים שגם נפוצים בגינות ארצנו וגם דומים בחלקם (או בשלבי גידול שונים)  לעשב דשא פשוט. צמחים אלו הם:

למון גראס- צמח התה והתבלין הידוע והנפוץ מאד. צבעו ירוק לימוני, עליו עבים וקשיחים, יותר מעשב דשא פשוט. עלול בכמויות צריכה קטנות לגרום לחולשה ברגליים האחוריות ודליפת שתן.

עירית- גם הוא צמח תבלין נפוץ, קטן ועדין יותר מהלמון גראס וצבעו דומה יותר לדשא. מכיל N propyl disulfide הגורם אצל כלבים לכתמי דם בשתן, הקאות, חולשה\ הלחתה מרובה וקצב לב גבוה מהרגיל.

חומעת הגינה- צמח קטן ירוק ועגול עלים הנפוץ מאד בין עשבי הבר בארצנו. כך שיכול להימצא בגינות הביתיות בין העשבים. אכילת כמויות שונות עלולה לגרום לרוגז המעי ובכמויות גדולות לחולשה, כיווצי שרירים, התקפי שיתוק והפרעות בקצב הלב.

קלה-צמח שמקורו בפקעות המתחיל את צמיחתו בסתיו, נראה תחילה כעשב ירוק וגדל אחר כך לגובה מטר. בעל פרחים לבנים, נאים מאד המצויים לעיתים בסידורי פרחים. אכילה מועטה מהצמח עלולה לגרום לגירוי ורגישות פה הכלב- תחושה של כוויות באזור הפה, ריור, הקאות וקושי בבליעה.

קיימים כאמור עוד זני צמחים רבים. ביניהם הרבה צמחי בית נפוצים שעלולים גם הם לסכן את בריאותו של כלבכם.                                                                                     

לפרטים נוספים ניתן ליצור עימנו קשר 035403368