אי-ספיקת כליות בחתולים
03-5403368

מידע

כתבות

אי-ספיקת כליות בחתולים

מאת: ד"ר דורון נרי רופא ומנתח וטרינר, בוגר אוניברסיטת אדינברו, בריטניה.

 

מהו תפקיד הכליות?
לכליות שני תפקידים עיקריים – שמירה על מאזן המים בגוף וסילוק חומרי פסולת מהדם. אי-ספיקה או כשל של הכליות כולל פגיעה בשתי משימות אלו של הכליות. לרוע המזל, נזק לכליות הינו בדרך כלל בלתי הפיך והוא נוטה להחמיר עם הזמן.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה


מחלת כליות כרונית או אקוטית
באופן כללי מקובל להגדיר שני סוגים של כשל כליות – כרוני ואקוטי. הכרוני הוא הסוג הנפוץ יותר, קורה בעיקר בחתולים מבוגרים, והוא מתאפיין בהופעה הדרגתית ואיטית של סימפטומים. הגורמים למחלה הם שונים ומגוונים, וכוללים זיהומים, סרטן, מחלות ויראליות, משקעים מינרליים, בעיות תורשתיות והתנוונות טבעית עם הגיל.
הכשל האקוטי מתאפיין בפגיעה פתאומית בכליות, והוא בדרך כלל תוצאה של טראומה, הרעלה, זיהום או חסימה של דרכי השתן.
הסימפטומים לרוב מופיעים בפתאומיות ונוטים להיות חמורים. אם לא ניתן טיפול מיידי ואגרסיבי המצב עלול להתדרדר במהירות ולהגיע אף למוות. פעמים רבות הכשל האקוטי, גם אם מטופל כראוי, הופך לכשל כרוני.

 

מה קורה בכשל כליות?
אם הכליות אינן מתפקדות כראוי עלולים להתרחש מספר דברים:

    - הצטברות חומרי פסולת בדם הגורמים נזק לרקמות אחרות
    - עלייה בלחץ דם ופגיעה באיברים פנימיים הרגישים לשינויים בלחץ
    - אובדן נוזלים והתייבשות
    - פגיעה במאזן המלחים והמינרלים בדם
    - אנמיה (ספירת דם נמוכה)

 

מהם התסמינים של כשל כליות?לכליות יש כושר עתודה גבוה – רק הרס של לפחות 66% מהכליות יתבטא בתסמינים קליניים. פגיעות או נזקים קלים יותר יכולים להתקיים במשך שנים ללא כל סיבוכים. התסמינים המופיעים בכשל כליות משתנים בין פציינט אחד למשנהו, אבל הנפוצים ביותר כוללים:

    שתייה מרובה
    השתנה מוגברת
    תיאבון ירוד
    ירידה במשקל
    פרווה יבשה/מדובללת
    הקאות
    חולשה/עייפות
    דיכאון

    ריח רע מהפה (דומה לריח אציטון)

 

איך מאבחנים כשל כליות?
הוטרינר יבצע בדיקות דם לאיתור רמה גבוהה מהנורמה של חומרי פסולת מטבוליים וכן בדיקת שתן למדידת ריכוז השתן. בנוסף תיבדק נוכחות אנמיה וסיבוכים אפשריים אחרים המלווים כשל כליות. מחקרים הוכיחו כי שני פרמטרים נוספים, לחץ דם וכמות חלבון בשתן, מעידים על חומרת המחלה ועל סיכויי ההחלמה, ומומלץ שגם הם ייבדקו.
בגלל ההחמרה ההדרגתית המאפיינת כשל כליות כרוני יש חשיבות גבוהה באיתור מוקדם של המחלה. איתור המחלה בשלביה המוקדמים יאפשר התערבות מהירה והארכת תוחלת החיים.
הוטרינר יבצע בדיקה פיזיקלית מקיפה במסגרת הביקור השנתי ובמקרים מתאימים אף יציע בדיקות סקר לאיתור שלבים מוקדמים של המחלה ועוד בטרם הופיעו תסמינים.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה


כיצד מטפלים בכשל כליות?

טיפול נקבע בהתאם לשלב ודרגת החומרה של המחלה, ובהתאם למצב שאר המערכות בגוף. גם אופי החתול, סגנון החיים וציפיות הבעלים עשויים להשפיע על צורת הטיפול שתיבחר.מזון רפואי – הוכח במחקרים כי שימוש במזון רפואי ספציפי לכשל כליות יכול למנוע המשך הנזק לכליות ועצירת ההתדרדרות בכשל כרוני. חשוב לזכור כי מדובר במזון רפואי הדורש מרשם וטרינר.טיפול בנוזלים – לטיפול זה יש מספר מטרות: דילול חומרי הפסולת בדם, מניעת התייבשות ומניעת אובדן מלחים.


נוזלים ניתן לתת ישירות לוריד או מתחת לעור. במקרים מתאימים אפשר ללמד את הבעלים לתת נוזלים בבית באופן שגרתי.טיפול תרופתי – קיים מגוון של תרופות לטיפול בסוגים שונים של כשל כליות וסיבוכים אפשריים. למשל, תרופות להורדת לחץ הדם הכללי או להגברת אספקת הדם לכליות, תרופות לטיפול בכיבים במערכת העיכול ומניעת הקאות, תרופות לעידוד התיאבון, תרופות לטיפול באנמיה, וכולי.


מה המשמעות לעתיד?טיפול רפואי נדרש לרוב לטווח ארוך או אף לכל החיים.
הסיבה היא שלכליות אין יכולת התחדשות – תאים שנהרסו לא יוחלפו בחדשים. כלומר, ברוב המקרים, משנגרם נזק לכליות הוא בלתי הפיך והטיפול נחוץ לטווח ארוך.
חשוב לפקוח עין על שינויים בתיאבון, התנהגות, שתייה והשתנה, וכן להגיע לוטרינר לבדיקות תקופתיות קבועות.


מדי פעם יהיה צורך לחזור על בדיקות הדם והשתן כדי לעקוב אחר יעילות הטיפול והתקדמות המחלה.
עם טיפול נכון, הקפדה על ביקורות אצל הוטרינר ובדיקות מתאימות, יכולים חתולים רבים עם כשל כליות לחיות שנים רבות ולשמור על איכות חיים טובה.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה