איך מרגילים כלב לטיפול וטרינרי, למקלחת ולתספורות
03-5403368

מידע

כתבות

איך מרגילים כלב לטיפול וטרינרי, למקלחת ולתספורות

מאת אראל רגב אסיסטנט מרכז וטרינרי רמת השרון


כל הכלבים צריכים לעבור הרגלה למגע בשלבי חייהם המוקדמים. הסיבה החשובה ביותר- טיפול רפואי. לצערנו לא חסרים מקרים בהם יש את הצורך לקחת דם בכדי לבצע בדיקה, מתן חיסונים שיגרתי ועוד.


נסתכל רגע על הסיבות להגעה לוטרינר:

 

-בדיקות שגרתיות כגון חיסונים והסתכלות כללית (משקל, עיניים, אוזניים, פה, וכו)


-בדיקות נוספות עקב תסמינים מסויימים הנראים על הכלב ומקרים מתקדמים יותר.


לא משנה לאיזו סיבה הגעתם עם כלבכם למרפאה-המינימום שהכלב יחווה יהיה מגע והסתכלות כללית.


ראשית, עוד בשלב המשטחים בגיל מוקדם (עד 7 שבועות) כשאנו צריכים לחשוף את הכלב למשטחים שונים, חישפו אותו גם למשטח נירוסטה או משטח דומה אשר ישמיע את אותו הצליל ויהיה הכי קרוב לדבר האמיתי עבור הכלב.


במהלך החשיפה ההדרגתית, תמקמו את המשטח מעט גבוהה יותר מפעם לפעם בכדי להרגיל אותו בהדרגתיות לעמידה בגובה.


הרגילו את כלבכם עוד בשלביו המוקדמים ככל שניתן למגע. אם זה ברגליים שלו, באוזניים, בפה, או בכל חלק ואיבר שניתן בגופו, וכמובן בעדינות.
אופן ההרגלה צריך להתבצע בצורה בה אנו יוצרים מגע באיזור מסויים לזמן קצר ומיד לאחר מכן מגיע חיזוק (למשל חטיף קטן ורך שהכלב מאוד אוהב).

 

  • מסאז ברגל למשך כמה שניות= חיזוק

 

  • מגע באוזן=חיזוק

 

  • הרמת שפה (הסתכלות על שיניים) = חיזוק

 

  • הרמה של הרגל כשעומד (הסתכלות על ציפורניים) = חיזוק

 

  • צליל של מכונת תספורת לכמה שניות=חיזוק

 

  • מסאז' באיזור הגב התחתון ומישוש איברים= חיזוק


בצעו זאת תחילה ביחס של 1:1. מגע=חיזוק. אך חשוב מאוד ליצור משך למגע שנוצר כך שעליכם להעלות בהדרגה את אורך הזמן בו נוצר המגע. במהלך המגע הממושך כשאתם כבר בשלב יחסית מתקדם, חזקו את כלבכם בזמן יצירת המגע על מנת לשמור על המשך ולהאריך את הזמנים.


חישבו כמה בטוח זה יהיה גם עבור הכלב שלכם וגם עבור הסובבים לבצע בדיקה רפואית. כמה קל יהיה לבצע בדיקות מתקדמות יותר המצריכות מגע נוסף ותנוחות לא שיגרתיות. כמה נעים יהיה להגיע ולראות שהכלב לא מפחד אצל הוטרינר.


***הרגלה למגע באופן זה מהווה דרך אחת מכמה דרכים שונות הניתנות ללימוד.  כלל הכלבים אשר מפגינים סימני פחד,הרחקה או אזהרה כלפי בני אדם ו/או אחד מהצלילים המתוארים-מומלץ להיעזור בליווי מקצועי בעזרת מאלף מוסמך***

 

ישנם גזעים למשל, שהרגלה למגע וחשיפה לצלילים מאוד ספציפיים חשובה אף יותר מכלבים אחרים. לא עבור טיפול בבעיות רפואיות, אלא עבור נוחות יום יומית של הכלב. גזעים אלה הם בעלי שיער ולא פרווה, ונשירת השיער שלהם הינה מופחתת. משמע- ישנו הצורך להגיע למספרה בתדירות גבוהה יותר ואף לבצע הברשות לשיער על בסיס יום יומי. (שיצאו,מלטז, יורקשייר, פודל)


אם נסתכל רגע על הסיטואציה בה הכלב נמצא במספרה. הוא עובר כמה שלבים אשר נרצה שיהיה מורגל וחשוף אליהם בצורה הנכונה:

 

  • סיבון גוף

 

  • מקלחת

 

  • גילוח/גזירת שיער

 

  • ייבוש

 

  • הברשה

 

  • גזירת ציפורניים

וכל אלה כשהוא עומד על שולחן ובתוך אמבטיה.

 

כמו כן, גם כאן יש חשיבות לחשיפה לצלילים ומגע מאוד ספציפיים.


נשמיע לו רעשי פתיחה וסגירה של מים, צליל של פן, צליל של מכונת תספורת,צליל של מספריים חותכות,  צליל של שפריצר וכל מה שרק ישמע ויראה במספרה.
כך בעצם, נרגיל אותו למכונת הגילוח עבור התספורת ומספריים, צלילי המים של המקלחת והשפריצר וגם לסיטואציה בה הוא עומד על משטח שעושה רעש מוזר מאוד עבורו כשזזים ועוד בגובה. ממש באותו האופן בו מבצעים את ההרגלה למגע.


בהמשך למגע שהוסבר קודם לכן, ישנו דגש נוסף לעבודה עם מברשת. חשוב מאוד להרגיל כלבים אלה להברשה של השיער, ומסרקים.


לפני שאתם מתחילים להבריש את כלבכם, מאחר ומדובר באביזר שאתם נעזרים בו- המברשת
ישנם מקרים רבים בה כלבים נפצעים בעת שהיו אצל הספר/ספרית כלבים. ולא בהכרח בגלל חוסר מקצועיות, אלא בגלל היסטריה של הכלב מהסיטואציה עצמה, בזמן העבודה.


***הרגלה באופן זה מהווה דרך אחת מכמה דרכים שונות הניתנות ללימוד. דרך זו אינה מומלצת כלל לכלבים אשר מפגינים סימני פחד,הרחקה או אזהרה כלפי בני אדם ו/או אחד מהצלילים המתוארים. מומלץ להיעזור בליווי מקצועי בעזרת מאלף מוסמך***

 

ישנם גזעים אשר חייבים לפרוק אנרגיה במידה רבה יותר מכלבים אחרים. כלבים שאוהבים וצריכים ל"עבוד" לתרגל ולשחק (בורדר קולי, רועה בלגי (מלינואה), רועה אוסטרלי ועוד)
דבר ראשון שעליכם לעשות עבור כלבים מגזעים כאלה, זה להיות ספורטיביים! כלבים אלה ישמחו להשתלב איתכם בפעילויות הספורטיביות שלכם! וישמחו לפרוק את כל האנרגיה והיצרים הנדרשים.


במידה ואתם לא כאלה ספורטיביים, ספקו להם את הזמן שלהם ללכת ולפרוק אנרגיה בחוץ, לזמן ממושך. לפגוש ולשחק עם כלבים אחרים. כמה שיותר זמן שיוכלו לפרוק את האנרגיה שהצטברה להם בגוף- והיא רבה.


בנוסף, חשוב מאוד לתרגל בבית ומחוץ לבית משמעת בסיסית וגם אף לעלות אותה לרמה מתקדמת ככל שניתן ולא בהכרח ע"פ רמת הצורך (עבור כלבכם בלבד). שלבו צעצועי האכלה לחטיפים וגם צעצועי האכלה למזון יבש- העלו את רמת הקושי בהדרגה במידה והכלב פותר בקלות. זוהי פריקת אנרגיה מנטלית החשובה לא פחות מפריקת אנרגיה פיזית.

 

לימדו על אופי הכלב שברשותכם, גזעי או מעורב ככל שניתן, וספקו לו את הצרכים אליו הוא נזקק.

 

***.אל תשכחו, כלב משועמם מפתח תחביבים רבים. והם לא מקובלים על רובנו. זה מלווה בהרס, רעש והרבה מצבים לא נעימים ובעיקר- תסכול. תזכרו שמעבר ללעשות את צרכיו, הכלב צריך את חיי החברה שלו והתקשורת הכלבית שלו. מפגשים עם כלבים אחרים במהלך הטיולים חשובים לו מאוד, ופריקת האנרגיה המנטלית בנוסף חשובה לא פחות***