איבוד משקל לא מוסבר בכלבים וחתולים
03-5403368

מידע

כתבות

איבוד משקל לא מוסבר בכלבים וחתולים

מאת: הארי טוויל - טכנאי וטרינרי

כאשר חיות מחמד מאבדות משקל בצורה דרמטית וללא סיבה יש מקום לדאגה. איבוד משקל לא מכוון יכול להעיד על מצב רקע, כגון מחלה, גידול ועוד.

 

וטרינר הרצליה

וטרינר רמת השרון

 

סקירה

בישראל ובעולם של היום יותר מחמישים אחוז מהכלבים והחתולים נחשבים כסובלים מעודף משקל או השמנה. לכן, ירידה במשקל, לעיתים קרובות, היא תוצאה רצויה עבור חיות אלה. אולם, כשחיה מאבדת משקל בלי מאמצים מיוחדים מצד בעליה במקרים רבים זהו עשוי להיות סימן למחלה או מצב רפואי כלשהו, ובמיוחד במקרים בהם שהירידה היא מהירה או ניכרת (יותר מ- 5% עד 10%  בחודש ממשקל הגוף של החיה).

 

סיבות

כלבים וחתולים יכולים לאבד משקל מכל מיני סיבות שלאו דווקא מעידות על מחלה, כמו למשל:

  • ·         שינוי במזון יכול לפעמים לגרום לאובדן משקל (יכול להיות שהמזון החדש לא טעים לבעל החיים, מכיל פחות קלוריות או נעכלות פחות טובה).
  • ·         מעבר דירה, שינוי בלוח זמנים, טיולים תכופים יותר או פעילות מוגברת יכולים להוביל לירידה במשקל (הכלב או חתול נהיים יותר פעילים או שהם נמצאים בסטרס נפשי).
  • ·         כלבים או חתולים גריאטריים / מבוגרים יכולים לאבד כמויות קטנות מהמשקל כתוצאה מתהליך ההזדקנות הטבעי מכוון שספיגת המזון במעיים פחות טובה.
  • ירידה ממושכת, פתאומית, מהירה או דרמטית יכולה להעיד על מצב בריאותי חמור, כמו למשל:
  1. ·         כשל כבד בכלבים וחתולים
  2. ·         דלקת חניכיים בכלבים וחתולים
  3. ·         מחלה של בלוטת התריס אצל חתולים
  4. ·         כשל כליות אצל כלבים וחתולים
  5. ·         סרטן
  6. ·         חסימת מעיים כרונית (עקב בליעה של גוף זר)
  7. ·         סכרת אצל כלבים וחתולים
  8. ·         FeLV או FIV אצל חתולים (איידס או לוקמיה של חתולים).
  9. ·         מחלה אורטופדית או ניורומוסקולארית  (neuromuscular) שמובילה לאובדן מסת שרירים.
  10.        ועוד, ועוד.

 

מה לעשות בבית?

אם שמת לב לירידה במשקל של חית המחמד שלך, שאל את עצמך כמה שאלות פשוטות:

1.      האם כלבך / חתולך מרגיש טוב או סובל מחוסר תיאבון, הקאות, שלשולים או סימנים ברורים אחרים?

 

2.      האם מקום המגורים או לוח הזמנים של חית מחמדך השתנו?

 

3.      האם החלפת את סוג האוכל?

 

4.      האם רמת הפעילות שלו ירדה בצורה משמעותית?

 

אם שינוי בדיאטה או רמת הפעילות לא נראים לכם הסבר מוצדק דיו לאובדן המשקל (במיוחד בחיות בהן הירידה היא כאמור מעל ל- 10% ממשקל הגוף) מומלץ ביקור אצל הוטרינר!

 

וטרינר הרצליה

וטרינר רמת השרון

 

מה הוטרינר יעשה?

בידי הוטרינר קיימים מספר כלים בהם הוא יכול להיעזר על מנת לגלות מה מקורה של ירידת המשקל:

1.      היסטוריה רפואית. מתי שמת לב לירידה במשקל? איך הצרכים? איך כלבך / חתולך מרגיש באופן כללי? איך התיאבון שלו?

 

2.      בדיקת גופנית. האופן בו חיית מחמדך מרגישה או נראית יכול להגיד הרבה לוטרינר בכל הקשור לאובדן משקל. איך הפה ושיניים נראים? האם בעל החיים נראה בריא באופן כללי? בדיקה פיסיקלית יסודית יכולה לעזור לקבוע מה המצב ואיזה צעדים צריך לקחת.

 

3.      בדיקות מעבדה. ספירת דם (CBC), בדיקת דם כימית מלאה, בדיקה של בלוטת התריס, יורינאליסיס (בדיקת שתן מלאה) ובדיקה צואה. לחתולים בדיקת FIV או FeLV מומלצות גם כן. לכלבים בדיקת לארליכיה (קדחת הקרציות) עשויה גם היא לעזור באבחנה.

 

4.      צילומי רנטגן. סוג זה של הדמיה יכול לעזור באיבחון של איברים פנימיים (כמו הכבד, הכליות והלב) ויוכל להראות האם הם מוגדלים או האם הם אבנורמלים בגודלם ומיקומם. כמו כן, גידולים מסוימים גם כן ניתן לראות בצילומי רנטגן.

 

5.      אולטרא סאונד. בדומה לרנטגן, סוג זה של הדמיה משתמש בגלי קול שעוזרים לקבל תמונה בתלת מימד של האיברים הפנימיים ולהבחין האם צורתם תקינה או האם קיים איזשהו גידול או גוף זר.

 

6.      צילומי רנטגן בשימוש בריום. בסוג זה של צילומים המטופל מקבל (שותה או אוכל) סוג של נוזל ניגודי סמיך המופיע בצילומי הרנטגן בצבע לבן בולט. לאחר בליעת החומר הניגודי נעשית סדרה של צילומים בפרקי זמן שונים, בכדי לראות את מעבר הבריום בוושט, בקיבה ובמעי הדק, וכך לקבל תמונה טובה של מערכת העיכול. סוג זה של בדיקה / הדמיה שימושי מאד כאשר יש חשד לחסימת מעיים.

 

טיפול

הטיפול הסופי נקבע לאחר שמתגלה הסיבה לירידה במשקל. הטיפול יהיה בהתאם לתוצאות ויכול לכלול מזון מיוחד, מתן תרופות מסוימות או שילוב של שניהם.

 

וטרינר הרצליה

וטרינר רמת השרון