אולטראסאונד בחיות מחמד
03-5403368

מידע

כתבות

אולטראסאונד בחיות מחמד


מאת ד"ר ניר אוחנה וטרינר -  מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה


מהו מכשיר אולטראסאונד?
אולטרסאונד בטן (בעבר נקרא "סונוגרם") הוא כלי אבחוני להסתכלות על האיברים והמבנים בתוך הבטן של חיית המחמד שלך.
מכשיר אולטרה-סאונד יכול לראות את הכבד, הטחול, הכליות, שלפוחית השתן, איברי הרבייה, הקיבה, הלבלב, מעיים, בלוטות האדרנל ובלוטות הלימפה.
אם נשווה לצילום רנטגן, אולטרסאונד כמו סרטון ורנטגן הוא צילום סטילס.
אולטרסאונד משתמש בגלי קול בתדר גבוה כדי ליצור תמונות חיות של איברים פנימיים, מה שמאפשר לוטרינר לקבל מושג איך האיברים הפנימיים נראים, וכיצד הם פועלים. אולטרסאונד יכול לעזור לגלות היכן ומדוע מתרחשת בעיה כדי שניתן יהיה להתחיל טיפול מתאים.
במקרים מסוימים, ממצאי האולטרסאונד עשויים לגרום לכך שחיית המחמד שלך תזדקק לבדיקות נוספות כגון בדיקות דם מלאות, בדיקות דם ספציפיות ודיקור איברים (FNA). זה בדרך כלל רק אומר שהממצאים הצביעו על הווטרינר בכיוון הנכון לפתור את הבעיה של חיית המחמד.
מתי חיית המחמד שלי צריכה אולטרה-סאונד?
אם חיית המחמד שלך מראה תסמינים הקשורים לבעיה פנימית, ייתכן שיהיה צורך בבדיקת אולטרסאונד. תסמינים אלה יכולים להיות: שלשולים; הקאות; כאבי בטן; מתן שתן חריג; שתן דמי, מסה שניתן לחוש בעת לחיצה על הבטן; או אם יש חשד לפגיעות פנימיות, למשל לאחר פגיעת מכונית או אירוע טראומה אחר. בעת הבדיקה הגופנית, הוטרינר, יכול גם להרגיש אם יותר בעיות פנימיות כמו הצטברות נוזלים בבטן, שניתן לאשר באולטרסאונד. במידה ובוצע בצילום רנטגן נראה משהו חשוד, ניתן להשלים אבחון עם אולטראסאונד.
ניתן להשתמש באולטרסאונד בטן גם כדי לקחת דגימות של נוזלים או רקמות על מנת לקבל אבחנה של רקמה או איבר לא תקין. וטרינרים יכולים לראות תחת מיקרוסקופ את הדגימות הללו או לשלוח אותן לבדיקת פתולוג מומחה.
כמו אצל אנשים בהיריון, ניתן להשתמש באולטרסאונד גם לבדיקת הריון. הריון מאובחן בצורה הטובה ביותר לאחר בערך 20 יום ממחזור הייחום האחרון.


איך נעשה אולטראסאונד?
אולטרסאונד נעשה בדרך כלל שחיית המחמד שוכבת על שולחן. הווטרינר מחזיק מתמר על הבטן, כשהמתמר מועבר על פני העור, הוא שולח גלי קול למבנים שבתוכו, שמתורגמים לאחר מכן לתמונות בזמן אמת בשחור-לבן על מסך. שיער אינו מוליך את גלי הקול בצורה טובה, ולכן בטנה של חיית המחמד מגולחת בדרך כלל לפני הבדיקה. ניתן להשתמש באלכוהול או בג'ל אולטרסאונד כדי לספק הולכה טובה יותר.

אולטרסאונד לרוב אינו כואב ולעיתים קרובות מתבצע בחדר שקט וחשוך. רוב חיות המחמד מסוגלות לשכב בנוחות ללא לחץ ועם ריסוק מינימלי במהלך ההליך הקצר. רוב חיות המחמד אינן זקוקות להרגעה. כמעט כל חיות המחמד יכולות לעבור בבטחה אולטרסאונד, ללא קשר לחששות רפואיים.

 

 

לפרטים נוספים ולתיאום אולטראסאונד צר קשר
מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה 035403368