מאת ניצן דליצקי אסיסטנטית ראשית מרכז וטרינרי רמת השרון
כמה פעמים יצא לכם לפגוש כלב מקפץ על שלוש שמח ומאושר ולרחם עליו , אז לפני שאתה מוציאים את המשפט של "אוי מסכן מה 'קרה לו " תנסו להגיד – "ואו מה היה לו ועושה רושם שהוא נראה נפלא לאחר מכן". בתור בעלים לכלב בעל שלוש רגליים אני יכולה להגיד באופן אישי שאין יותר מרגיז ממבטי רחמים או המבט של "מה עשית לכלב שלך איזה התעללות למה הורדת לו רגל?" . אז הנה הסיבות האמיתיות למה מומלץ ואף עדיף להוריד גפה .
הסיבות להסרת רגל או גפה או קטיעה כמו שאומרים הם –
גידול בגפה עצמה – כמו אוסטיאוסרקומה –סרטן העצם, או סרטן תאי מאסט – תאי אלרגיה .
טראומה חמורה – שברים מרובים , פגיעה רב מערכתית בשרירים ובתאי עצב שאחראים על תפקוד הרגל .
סרטן העצם הוא אחד הסיבות היותר גדולות לקטיעת גפה בכלבים . גידול שנפוץ יותר בכלבים גדולים עד ענקיים בגילאים שונים ישנם מקרים שיש סרטן אפילו בגורים צעירים בני 12-18 חודשים . רוב המקרים המתועדים הם מעל כף הרגל של הכלב או ממש מתחת למפרק הכתף – או מה שנקרא לו בית השחי ( החיבור של הרגל לגוף) . במקרים אלה כשהפגיעה היא מקומית, ההצעה הכי טובה ,היא קטיעה ומעקב – מה שאומר לוודא שלא נשלחות גרורות – זאת נעשה ע"י צילומי רנטגן תקופתיים של בית החזה והבטן . חשוב לזכור סרטן העצם הוא אכן גידול ממאיר .
סרטן תאי מאסט או סרטן ברקמות רכות, הוא סרטן שלרוב לא שולח גרורות ולרוב איננו ממאיר, אך ישנם גם מקרים יוצאי דופן , וקטיעת הגפה תהיה מצויינת לפיתרון , כאשר נשלח את הגידול למעבדה, נוכל לאבחן את רמת הממאירות שלו לצורך המשך טיפול לאחר קטיעה .
טראומה קשה כמו לאחר תאונה, דריסה או מחיצה של גפה , כאשר אספקת הדם או העצבים נקטעת והרגל "סתם תלויה שם" אך לא מתפקדת , או כאשר יש כל כך הרבה חתיכות עצם שלא יודעים מה מתחבר למה וזה סתם מוביל לכאב, אם רק ננסה לנתח ולהחזיר למצב הקודם – גם במקרים אלו תומלץ קטיעה .
אבל שניה לפני שהחלטנו לקטוע לחברינו הטוב את הרגל חשוב –
1. ביופסיה מהאזור – לשלוח למעבדה לוודא מול מה אנחנו עומדים
2. צילומי רנטגן – לגפה עצמה לצורך אבחון , ולבית החזה –לגרורות
3. אולטרסאונד – לחלל הבטן -גרורות
4. בדיקות דם – אם לכלבנו יש בעיה בדם לא יהיה ניתן לנתח
5. לדבר עם כל המשפחה שאכן מסכימים- חשוב לעשות צעד זה
אחרי שעשינו את כל אלה ואנחנו בטוחים בהחלטה הגיע הזמן להכנס לניתוח , במהלך הניתוח כאשר תוסר הגפה, מומלץ לבקש מהוטרינר שיקח את קשרי הלימפה שהיו באיזור,לצורך שליחתם למעבדה ,אלו יעזרו לנו לדעת את חומרת הסרטן ומה הממאירות שלו . ברגל קידמית תוסר הגפה עד כלוב הצלעות כך שלא ישארו עצמות שיפריעו לו כמשקל עודף וברגל אחורית,תוסר הגפה עד האגן או עד אמצע עצם הפמור.
לנו בני האדם לאחר קטיעה יש בעיה של מודעות עצמית וצער , לעומת זאת כלבים לא חושבים "אוף חסרה לי רגל " או "מה עשו לי, אני נראה נורא" . השיקום של ההולך על שלוש שלנו יהיה יותר מהר ממה שחשבתם , בד"כ לאחר יומיים שלושה כלבנו כבר יהיה ללא כאבים וירוץ ויקפץ כמו עצמו לפני הניתוח , למרות זאת מומלץ לתת לאחר הניתוח ,משככי כאבים כדי למנוע כאבי פנטום – אלה כאבים של איבר שחסר ויכולים לקרות גם בכלבים .
מה שחושב לכם כבעלי כלב בעל שלוש רגלים זה לזכור שמעכשיו אין עוד רגל שניתן להוריד ועל השלוש האלה צריך לשמור אז השתדלו למנוע ממנו ריצות מיותרות ,קפיצות ללא צורך או פציעות ותקיפות ע"י כלבים אחרים , חשוב שתשמרו על משקל כלבכם ושלא יגיע למשקל עודף והשמנת יתר, שתיצור מתח על הרגלים שנותרו . מומלץ לקחת אותו לשחות ולטייל על חול ים שיעזור לו לבנות שרירים חזקים ברגלים שנותרו .
ישנם כלי עזר לכלבים בעלי שלוש רגליים כמו – רתמה מיוחדת לתמיכה בימים הראשונים כאשר עולים ויורדים מדרגות , או תומך לרגל קדמית בימים שלאחר הקטיעה של גפה קדמית וכל המשקל על השנייה , מומלץ להתייעץ עם הוטרינר האישי שלכם לגבי השיקום .
בפן אישי זה, ברצוני לספר שהכלב היפה שבתמונה זה כלבי האישי ויסקי בן ה11 , שכבר שנה לאחר קטיעת רגלו הקידמית שהוסרה לאחר גילוי סרטן תאי מאסט שחדר לרקמת השריר ופגע ביכולת זרימת הם לרגל ולאחר טיפולי אונקולוגיה החלטנו כל המשפחה להסיר את רגלו , ומאז אני יכולה לספר שויסקי מסתדר מצויין רץ וקופץ ומטייל איתנו המון .
ואם שוב תתקלו בכלב בעל שלוש רגליים שתדעו לכם שבתור בנאדם ההחלטה לא קלה אבל בתור כלב שום דבר לא השתנה .
אתם מוזמנים לפנות אלינו לכל שאלה ותהייה נשמח לעזור לכם 035403368 מרכז וטרינרי רמת השרון / הרצליה .
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון