03-5403368

מידע

כתבות

אוכל ללא דגנים. כדאי? לא כדאי?

 

מאת: ד"ר דורון נרי רופא ומנתח וטרינר, בוגר אוניברסיטת אדינברו, בריטניה.
מנהל מרכז וטרינרי רמת השרון

 

 

בעולם הוטרינריה, אנחנו עדים לטרנדים חולפים בכל מה שקשור לדיאטה של כלבים וחתולים. אוכל מסחרי, בישול בייתי, מזון נא (Raw Diet), אוכל ללא דגנים וכו.
תעשיית המזון של חיות המחמד היא תחרותית,כאשר עוד ועוד חברות חדשות מצטרפות לשוק מדי שנה.
שיווק הוא כלי רב עוצמה למכירת מזון לחיות מחמד, ולרוב הפרסום אינו נתמך על ידי מדעי התזונה כלל. בפרט, מדובר על דיאטות ללא דגנים ומרכיבים אקזוטיים כגון: קנגורו, עדשים, ברווז, אפונה, שעועית, תאו, טפיוקה, סלמון, כבש, שעורה, ביזון, בשר צבי, וחומוס. כמו כן, סוגי שונים של אוכל טבעוני, דיאטה מזון נא (RAW DIET), ומזון ביתי.

 


אז איך זה קשור לדיאטה?
לאחר החקירה של הFDA נמצא כי נמצא קשר בין התחלואה במחלת הלב לבין כלבים שאכלו מזונות "בוטיק", ללא דגנים, או עם מרכיבים אקזוטיים. אצל רוב הכלבים היו רמות נמוכות של טאורין ומחלת הלב השתפרה ואף נעלמה כאשר הוסיפו טאורין למזון.
במהלך 2018 החלו לצוץ דיווחים אנקדוטלים מווטרינרים קרדיולוגים (מומחים לרפואת לב)   בארה"ב  על כך שהזנת כלבים בתזונה נטולת דגנים (כמו דיאטות נטולות גלוטן)  או תזונה מכילת קטניות כמרכיב הלא בשרי העיקרי מביאות לחוסר בטאורין – חומצת אמינו חיונית  ובעלות פוטנציאל לפגיעה לבבית והתפתחות מחלת שריר הלב – dilated cardiomyopathy.
בבדיקה שערך ה FDA  להרכב התזונה של המקרים החשודים שהצטברו נמצא ש 91% מהמקרים קבלו הזנה במזון נטול דגנים ו 93% קיבלו אפונים/עדשים כתחליף העיקרי לדגן.
דיאטות שהן נטולות דגנים ומבוססות קטניות כיום נחשבות לדיאטות חשודות ויש להמנע מהן.
לכן ההמלצה כיום לכל כלב שמוזן בדיאטה שכזו והינו סובל מסימפטומים של מחלת לב ( שיעול, ירידה בסיבולת ובכושר, קשיי נשימה), היא לשנות תזונה להזנה רגילה.
אם ישנה התנגדות לשינוי התזונה מסיבות שונות מומלץ לפחות לבצע בדיקת אקו לבבית ובדיקה לרמות טאורין בדם.
אם ישנה כבר עדות לפגיעה לבבית יש להחליף את ההזנה ולשקול תוספת טאורין בכל מקרה.
במידה ורמות טאורין נמצאו נמוכות יש לתת תוספת טאורין כתרופה
במקרי פגיעה לבבית לאחר שינוי ההזנה ותוספת טאורין מומלץ לחזור על בדיקת האקו כעבור 4-6 חודשים כדי לתעד שיפור של הפגיעה הלבבית.
לסיכום לא כל טרנד בריאותי ישים גם לגבי הכלבים שלנו – במקרה זה  לדעתינו תזונה מלאה הכוללת דגנים היא המומלצת.

מרכז המזון והתרופות של ארה ב (FDA) חקר את הנושא, ופירסם רשימה של מזונות בעייתים אותם ניתן למצוא את בלינק זה: 
https://www.fda.gov/animal-veterinary/outbreaks-and-advisories/fda-investigation-potential-link-between-certain-diets-and-canine-dilated-cardiomyopathy

 

 

לאיכות וסוג המזון שאנו מכניסים לגופנו יש השלכה ישירה על התפתחותנו, מצבנו הגופני ובריאותנו.
חוסר איזון ומחסור במינרלים, ויטמינים וחמצות אמינו מסוימות יכול להוביל למחלות קשות ואף למוות.
לפני 15 שנים היה אירוע הרעלה בישראל  בו רעלן פטריות (אפלטוקסין) נמצא במזון של חברת מזון מסחרי לכלבים , אירוע זה גבה את חייהם של למעלה ממאה כלבים ועוד מאות כלבים חולים. הרעלה זו יכלה להימנע ע"י פיקוח ובדיקות ניטור של אותה יצרנית מזון.
ומכאן , יש חשיבות עליונה לבחירת מזון איכותי ומפוקח העומד בתקנים, לשמירת בריאות חיות המחמד היקרות לנו
במחקר שנעשה לאחרונה בארה"ב, נמצא כי רוב בעלי הכלבים בוחרים את המזון לפי רשימת המרכיבים על שק האוכל.
בחירת מזון על סמך המרכיבים בלבד היא חסרת ערך. למה? כי הרשימה לא מתייחסת כלל לאיכות המרכיבים והיחס הנכון שלהם במזון.
רשימת המרכיבים משמשת בעיקר לשיווק, ופרסום. תזכרו את זה
ישנם בשוק אלפי סוגים שונים של מזונות, וזה מאוד מבלבל להבדיל בין חברות טובות ואיכותיות, לבין חברות שיודעות לשווק את עצמן בצורה טובה, אך לא בהכרח מספקות את המזונות הטובים ביותר.
לכן, לרוב פונים לאתרי אינטרנט וקבוצות פייסבוק לעצה. לצערנו, רוב הדעות באתרים אלה מבוססות על דעה אישית ולא על ידע רפואי מדעי.
אז איך בוחרים אוכל בצורה משכילה? להתייעץ איתנו זה השלב הראשון
אנחנו יכולים להמליץ לכם סוגי מזונות וחברות שונות בהתאמה אישית, לפי צרכי חיית המחמד שלכם.
בבחירת האוכל אנחנו לוקחים בחשבון גורמים שונים, כגון: גיל, משקל, פעילות גופנית ובעיות בריאותיות קיימות.
בשלב השני, מומלץ לברר מול חברת המזון כמה פרטים חשובים, כמו:
1.האם החברה מעסיקה וטרינר מומחה לתזונה? חובה שזה יהיה וטרינר מומחה לתזונה
  2.מה ההכשרה של האחראי על מתכון האוכל? שוב, חובה שזה יהיה וטרינר מומחה לתזונה
3.האם המפעל בו מיוצר האוכל שייך ליצרן המזון? חברות קטנות לא מייצרות את המזון שלהן בעצמן, וזה מוריד את היכולת שלהם לנטר ולפקח על איכות המזון.
4.איך היצרן מנטר את תהליך הייצור והאיכות של המזון
5.בשביל להבטיח ביקורת איכות מזון טובה, יש לוודא כי היצרן עומד בתקן מחמיר כגון
Global Food Safety Initiative, Hazard Analysis and Critical Control Points, American Feeding Industry Association.
AAFCO  -the association of American feed control officials.6. האם המזון עבר ביקורת של
בתוצר המוגמר?  AAFCO ואם לא, האם מתחשבים בפרופיל התזונתי של
7. האם החברה עורכת מחקרים בנושא תזונה? האם מחקרים שלהם מפורסמים בכתבי עת
8. האם החברה יכולה לספק לכם את הכמות המדויקת של מרכיבי האוכל
זה כולל גם ערך קלורי, ויטמינים, ומינרלים.
אם יצרן המזון לא יכול לענות לכם על השאלות הנ"ל, זה צריך להדליק אצלכם נורה אדומה. לחשוב שוב אם אתם רוצים להמשיך לקנות לחיית המחמד שלכם אוכל מחברה שלא יכולה לענות לכם על שאלות בסיסיות מאוד.

אנו נשאלים במרפאה פעמים רבות אודות מזונות מומלצים, אנו ממליצים רק על חברות העומדות בתקנים הנ"ל, חברות עמן יש לנו ניסיון ארוך שנים, הן במזונות השגרתיים לכלבים בריאים והן במזונות הרפואיים, אנו יודעים שחברות אלו שמות להן לדגל את האיכות, הבקרה, ההתקדמות המדעית ורווחת בעלי החיים.

 

 

החברות המומלצות ביותר על ידינו הן:

הילס
רויאל קנין
פורינה
אקנה
יוקנובה
גילוי נאות, מתוך רשימה זו ,במרפאה אנו מוכרים את מוצרי חברת הילס, בשל ניסיוננו עם קו המזונות הרפואיים המצוין שלהן. אך כל החברות הנ"ל הן מצוינות מהתנסותנו , ועומדות בסטנדרטים הגבוהים שאנו דורשים כאשר אנו בוחרים מזון לבני משפחתנו על ארבע.

 

 

בברכה,
ד"ר דורון נרי
למידע נוסף ושאלות – מוזמנים ליצור איתנו קשר
מרכז וטרינרי רמת השרון.
03-5403368